Lån | 5 feb

Biblioteket ska göra Umeåborna energismartare

Från och med nu kan Umeåborna låna utrustning för att mäta sin energianvändning hemma och därmed ta reda på hur de kan spara både energi och pengar. Utrustningen lånas ut gratis på stadens bibliotek.

Biblioteket ska göra Umeåborna energismartare
Nu lånar biblioteken i Umeå kommun ut utrustning för att mäta sin energianvändning i hemmet. Foto: Umeå kommun

Det är kommunens energi- och klimatrådgivare som har hjälpt biblioteket att sätta ihop väskan med utrustningen för utlåning.

– Med energiväskan hoppas vi att fler får upp ögonen för vinsterna med att minska sin energiförbrukning, berättar Torgny Forss, energi- och klimatrådgivare på Umeå kommun.

Väskan innehåller fyra mätverktyg: en hygrometer som visar temperatur och fuktighet i byggnaden, en rökpenna som används för att upptäcka drag, läckage och luftrörelser, en energimätare som enkelt kopplas till apparater för att mäta energiförbrukningen och en värmekamera som visar byggnadens värmeläckage.

– Att känna till vilka prylar som drar mycket el eller om huset läcker värme är en väldigt bra grund för att kunna göra smarta energieffektiviseringar, säger Torgny Forss.

Utlåningstiden är två veckor och väskan lämnas sedan tillbaka till valfritt bibliotek i kommunen. Antalet väskor är inledningsvis begränsat och väntetid kan uppstå. Förhoppningen är att satsningen med energiväskan kan inspirera fler kommuner, inte minst inom Umeåregionen.

– Det här utmanar idén om vad som ska vara möjligt att låna på ett bibliotek. Jag tror att biblioteken har jättemycket att bidra med till klimatomställningen, säger Ellen Ekbom, bibliotekarie på biblioteksbussen i Umeå kommun.

Energiväskan är resultatet av ett samarbete mellan Energi- och klimatrådgivningen, Umeå stadsbibliotek och avdelningen Strategisk utveckling på Umeå kommun.

Källa: Umeå kommun

Publicerad 5 februari 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.