Lån | 5 feb

Biblioteket ska göra Umeåborna energismartare

Från och med nu kan Umeåborna låna utrustning för att mäta sin energianvändning hemma och därmed ta reda på hur de kan spara både energi och pengar. Utrustningen lånas ut gratis på stadens bibliotek.

Biblioteket ska göra Umeåborna energismartare
Nu lånar biblioteken i Umeå kommun ut utrustning för att mäta sin energianvändning i hemmet. Foto: Umeå kommun

Det är kommunens energi- och klimatrådgivare som har hjälpt biblioteket att sätta ihop väskan med utrustningen för utlåning.

– Med energiväskan hoppas vi att fler får upp ögonen för vinsterna med att minska sin energiförbrukning, berättar Torgny Forss, energi- och klimatrådgivare på Umeå kommun.

Väskan innehåller fyra mätverktyg: en hygrometer som visar temperatur och fuktighet i byggnaden, en rökpenna som används för att upptäcka drag, läckage och luftrörelser, en energimätare som enkelt kopplas till apparater för att mäta energiförbrukningen och en värmekamera som visar byggnadens värmeläckage.

– Att känna till vilka prylar som drar mycket el eller om huset läcker värme är en väldigt bra grund för att kunna göra smarta energieffektiviseringar, säger Torgny Forss.

Utlåningstiden är två veckor och väskan lämnas sedan tillbaka till valfritt bibliotek i kommunen. Antalet väskor är inledningsvis begränsat och väntetid kan uppstå. Förhoppningen är att satsningen med energiväskan kan inspirera fler kommuner, inte minst inom Umeåregionen.

– Det här utmanar idén om vad som ska vara möjligt att låna på ett bibliotek. Jag tror att biblioteken har jättemycket att bidra med till klimatomställningen, säger Ellen Ekbom, bibliotekarie på biblioteksbussen i Umeå kommun.

Energiväskan är resultatet av ett samarbete mellan Energi- och klimatrådgivningen, Umeå stadsbibliotek och avdelningen Strategisk utveckling på Umeå kommun.

Källa: Umeå kommun

Publicerad 5 februari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.