Energientreprenad | 6 dec 2023

Bättre inomhusmiljö genom smarta lösningar

Rikshem investerar i en omfattande energientreprenad för 1 200 lägenheter i Gränby i Uppsala med syfte att minska energianvändningen och skapa bättre inomhusmiljö.

Bättre inomhusmiljö genom smarta lösningar
Rikshem investerar 133 miljoner i att energieffektivisera 1 200 lägenheter i Uppsala och skapa en bättre inomhusmiljö för de boende. Foto: Olof Holdar

Bland annat kommer direktverkande el att ersättas med vattenburen värme. I projektet ingår även solceller, borrning av geoenergibrunnar och installation av värmepumpar. Varje energisystem förses även med ett modernt styrsystem som framtidssäkrar fastigheterna. 

– Rikshem har ett stort fokus på energiarbete och investerar inom energieffektivisering för att minska vår miljöpåverkan. Projektet i Gränby har utvecklats i samarbete med Enstar och ska bidra till förbättrat inomhusklimat, leda till lägre energianvändning, konvertering från direktverkande el och skapa förutsättningar för flexibilitet genom att använda olika energislag och ett nytt styrsystem som ger oss möjlighet att styra de tekniska systemen mer effektivt, säger Daniel Östman, chef inom energi på Rikshem.

En energientreprenad som denna visar på att innovativ energioptimering och affärsframgång går hand i hand

Energisystemet kommer att generera i ett minskat behov av köpt energi på cirka 6 500 MWh/år, vilket motsvarar cirka 50 procent av den inköpta energin för värme och varmvatten.

– Tillsammans fortsätter Enstar och Rikshem att utveckla befintliga fastigheter mot bättre inomhusklimat och minska mängden köpt energi genom tekniskt innovativa lösningar. En energientreprenad som denna visar på att innovativ energioptimering och affärsframgång går hand i hand, säger John von Wowern, vd, Enstar AB.

Rikshem investerar 133 miljoner i projektet.

 

Källa: Enstar

Publicerad 6 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.