Backventil mest hållbara skyddet
En ny studie från Cicero och IVL Svenska miljöinstitutet, finansierad av försäkringsbolaget If, visar att installation av backventil är den mest hållbara åtgärden för att skydda fastigheter mot översvämningar orsakade av extrem nederbörd.

Studien har analyserat fyra olika skadeförebyggande metoder genom livscykel- och kostnadsnyttoanalyser. Backventilen, som förhindrar att avloppsvatten tränger in i fastigheter vid kraftiga regn, visade sig vara mest effektiv både ekonomiskt och miljömässigt. Enligt forskarna kan ventilen minska fastighetens utsläpp avsevärt, särskilt jämfört med de utsläpp som uppstår vid sanering av vattenskador.

– Baktrycksskador kan vara mycket kostsamma. Även om ventilen bara förebygger en relativt liten baktrycksskada under 30 år, ger installationen lägre utsläpp än de utsläpp som uppstår vid reparation av skador. Den är också ekonomiskt lönsam med ganska konservativa antaganden om hur många skador som förebyggs, säger Sofie Skjeflo, seniorforskare vid Cicero.
Samtidigt påpekas att backventiler kan påverka avloppssystemet och potentiellt orsaka baktryck hos grannar, vilket understryker behovet av en helhetslösning för dagvattenhantering.
If har bidragit med skadedata till studien och ser resultaten som värdefulla för att förbättra sitt skadeförebyggande arbete.

– Resultaten från det här forskningsprojektet är värdefulla för att öka kunskapen om klimatanpassning av fastigheter. Det hjälper oss vidareutveckla vårt skadeförebyggande arbete och samtidigt stärka samhällets motståndskraft, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.
Källa: If