SOLENERGI | 21 jun 2022

Azelios energilagringssystem till USA

Svenska Azelio har fått sin första amerikanska order på sitt långvariga energilagringssystem, TES.POD. Beställaren är Handi Stop Market i Fresno, Kalifornien där man ska kombinera två enheter med solenergi för att täcka halva energibehovet på en av sina stationer.

Azelios energilagringssystem till USA
Den första kommersiella installationen av Azelios energilagringssystem, TES.POD är driftsatt hos Industrisupport i Åmål AB. Foto: Azelio

Det kombinerade systemet kommer att leverera 140 MWh ren energi årligen, motsvararande hälften av stationens totala energibehov och en startpunkt för resiliens som säkrar stabil elförsörjning under strömavbrott.
Azelios TES.POD lagrar solenergi, eller energi från andra källor, som värme och omvandlar den till el och användbar värme till en låg kostnad, när den behövs dygnet runt. TES.POD-systemets prestanda har validerats av det ledande certifieringsföretaget DNV.

Azelio anpassar för närvarande sin produkt till amerikanska standarder och arbetar för att uppnå fullständig amerikansk certifiering. Lagringsenheter anpassade till amerikansk standard förväntas integreras och installeras hos Handi Stop Market under första halvåret 2023.

Handi Stop Market lägger beställningen på kommersiella villkor som speglar att enheterna även ska tillhandahålla driftdata till certifieringsprojektet.

Projektet kommer att fungera som ett skyltfönster för många andra potentiella tillämpningar i Central Valley i Kalifornien, såsom laddningsstationer för elbilar, valnötsplantager, höns-, ägg- och mjölkproducenter, vingårdar samt glesbygdssamhällen.

– Detta är en strategiskt mycket viktig order för Azelio, eftersom den hjälper till att bana väg för en bredare introduktion av vårt långvariga energilager i USA. Jag är övertygad om att vår teknik kan spela en stor roll för att öka användningen av förnybara energilösningar på den stora amerikanska marknaden, säger Azelios vd Jonas Wallmander.

Källa: Azelio

Publicerad 21 juni 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.