SOLENERGI | 21 jun

Azelios energilagrinssystem till USA

Svenska Azelio har fått sin första amerikanska order på sitt långvariga energilagringssystem, TES.POD. Beställaren är Handi Stop Market i Fresno, Kalifornien där man ska kombinera två enheter med solenergi för att täcka halva energibehovet på en av sina stationer.

Azelios energilagrinssystem till USA
Det svenska cleantechföretaget Azelio har fått sin första amerikanska order på sitt långvariga energilagringssystem, TES.POD.

Det kombinerade systemet kommer att leverera 140 MWh ren energi årligen, motsvararande hälften av stationens totala energibehov och en startpunkt för resiliens som säkrar stabil elförsörjning under strömavbrott.
Azelios TES.POD lagrar solenergi, eller energi från andra källor, som värme och omvandlar den till el och användbar värme till en låg kostnad, när den behövs dygnet runt. TES.POD-systemets prestanda har validerats av det ledande certifieringsföretaget DNV.

Azelio anpassar för närvarande sin produkt till amerikanska standarder och arbetar för att uppnå fullständig amerikansk certifiering. Lagringsenheter anpassade till amerikansk standard förväntas integreras och installeras hos Handi Stop Market under första halvåret 2023.

Handi Stop Market lägger beställningen på kommersiella villkor som speglar att enheterna även ska tillhandahålla driftdata till certifieringsprojektet.

Projektet kommer att fungera som ett skyltfönster för många andra potentiella tillämpningar i Central Valley i Kalifornien, såsom laddningsstationer för elbilar, valnötsplantager, höns-, ägg- och mjölkproducenter, vingårdar samt glesbygdssamhällen.

– Detta är en strategiskt mycket viktig order för Azelio, eftersom den hjälper till att bana väg för en bredare introduktion av vårt långvariga energilager i USA. Jag är övertygad om att vår teknik kan spela en stor roll för att öka användningen av förnybara energilösningar på den stora amerikanska marknaden, säger Azelios vd Jonas Wallmander.

Källa: Azelio

Publicerad 21 juni 2022

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.