Avloppsvärmeåtervinning testas

Värmeåtervinningen från avlopp blir avsevärt lägre i praktiken än förväntat. – Som det ser ut nu är vi måttligt imponerade, säger en ansvarig för testet.

Värmeåtervinning från avloppsvatten är en teknik som intresserar de ansvariga för ombyggnationen av miljonprogramshus i Järva norr om Stockholm. Under våren har tekniken använts i ett flerfamiljshus med 99 lägenheter och håller nu på att utvärderas.

Installationen består i stora drag av en värmeväxlingsslinga placerad på ett stort avloppsrör på varje våningsplan i huset. Enligt leverantören ska verkningsgraden för värmeåtervinningen blir runt 14 procent. Vid de mätningar som gjorts hittills hamnar dock verkningsgraden bara på hälften – 7 procent.
– Som det ser ut nu är vi måttligt imponerade, säger Lars Skoglund, ombyggnadschef hos Svenska Bostäder.
Under sommaren beräknar Svenska Bostäder att bli klart med sin utvärdering av tekniken och installationen. Då får vi veta mer om hur det kan komma sig att verkningsgraden blir så låg.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 6/7 2013 sidan 10

Publicerad 19 juni 2013

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.