Avfallskvarnar gör Nobelrester till biogas

Stockholms stadshus har bestyckats med två rejäla avfallskvarnar. Här ska rester från bland annat Nobelfesten tas omhand.

stockholmsstadshusfotoil-5.jpg

Kvarnbestyckat stadshus. Foto: Ingar Lindholm

När Stockholms stadshus får nyrenoverade kök monteras samtidigt tre avfallskvarnar på vardera 5,5 kW med kapaciteten 100 kg per timme. Det blir mycket matavfall i kök av den här storleken, och detta kan nu tas tillvara. Avfallskvarnar är ovanliga i Stockholmsområdet, men vanligt i andra kommuner som till exempel Surahammar. De nya stadshuskvarnarna har redan tagits i bruk. – Nyligen hade de till exempel en stor tillställning då de fick 200 kg ben att ta hand om. Det blir enorma mängder matrester i ett sådant här kök, berättar John Lundholm, Arcona, projektchef för ombyggnaden.

Kvarnarna installeras inte under vasken som i ett vanligt bostadskök, utan placeras vid diskinlämningen och i tillagningsköket. Där uppstår de största mängderna matavfall. Hanteringen, när kvarnen matas med avfallet, sker manuellt och kan vara tidskrävande. – Egentligen är det bättre om man har en stor uppsamlare som sedan matar rätt mängd i kvarnen. Men någon sådan har vi inte kunnat hitta, och hade vi lyckats med det hade den antagligen tagit för stor plats, säger John Lundholm.

Energi & Miljö noterar att detta inte är de första kvarnarna på platsen. Innan stadshuset uppfördes låg en ångkvarn på tomten.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 9/12 sid 12  

Publicerad 19 september 2012

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.