Vattenrening | 20 jun

Avfall kan rena vatten

Avfall från skogs- och jordbruk kan omvandlas till aktivt kol för att i sin tur användas till att rena vatten.

Avfall kan rena vatten
ORARWE handlar om att hitta nya användningsområden för biomassa som idag ses som avfall. Projektet ser möjligheter att omvandla avfallet till aktivt kol som sedan kan användas för till exempel vattenrening. Foto: Region Norrbotten

ORARWE, Organic rest products as raw material for water-cleaning devices and energy storage devices, är ett projekt som drivs av Luleå tekniska universitet, BioFuel Region, Sveriges Lantbruksuniversitet, Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia med syfte att hitta nya användningsområden för biomassa som idag ses som avfall.

–  Det är fantastiskt att avfall från till exempel skogsbruk och lantbruk kan användas på nytt och skydda människor från till exempel tungmetaller i vatten. Vi tror att det här projektet ska bidra till norrbottniska företags hållbara omställning, säger Helena Ölund, ordförande i regionala utvecklingsnämnden, region Norrbotten.

Projektet har nu fått drygt 330 000 kronor från EU för att utforska möjligheterna att omvandla avfallet till aktivt kol som sedan kan användas för till exempel vattenrening. Pengarna kommer från EU-fonden Interreg Aurora.

Ett av projekten handlar om att hitta nya användningsområden för biomassa som idag ses som avfall. Projektet ser möjligheter att omvandla avfallet till aktivt kol som sedan kan användas för till exempel vattenrening. Organic rest products as raw material for water-cleaning devices and energy storage devices (ORARWE) får 333 834 kr för att utforska möjligheterna.

Källa: Region Norrbotten

Publicerad 20 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.