Återvunnet vatten prisas
Elisabet Werecki från Skanska Teknik får första pris i Årets innovation 2025, som delas ut av Svenska byggbranschens utvecklingsfond (SBUF). Priset går till projektet Återvinning av gråvatten i flerbostadshus, som undersöker hur byggbranschen kan bidra till ett mer hållbart samhälle genom att återanvända gråvatten – avloppsvatten från till exempel bad, disk och tvätt.

Med Årets innovation vill SBUF uppmärksamma banbrytande forskning och projektresultat som stärker byggsektorns utveckling. Tre projekt nomineras årligen av SBUF:s branschutskott, och ett av dem utses till vinnare.
– Att vattenfrågan adresseras i det vinnande förslaget är både viktigt och framåtlutat. Här finns en stor potential för både företag och samhället. Alla projekt som nomineras i Årets innovation är vinnare och visar hur vi kan utveckla och dela kunskap. Men det är också tydligt att det krävs tid, tålamod och ett tydligt ledarskap för att implementera resultaten i praktiken, säger Christina Claesson-Jonsson, ordförande för SBUF.
Motiveringen till förstapriset lyder:
Fri tillgång till vatten är ingen självklarhet! Projektet har undersökt hur byggbranschen kan bidra till utvecklingen mot en hållbar dricksvattenkonsumtion. Här undersöks hur man kan vara både resurs- och energieffektiv genom återvinning av gråvatten (avloppsvatten från bad, disk och tvätt). En utveckling till stor samhällsnytta, för byggbranschen och för oss som konsumenter. Effektiviseringsmöjligheter. Vi ska inte slösa med livsmedel och vi kan exportera kunskap i ämnet. Nytt!
I hård konkurrens lyfts även två andrapristagare fram:
- Klimatberäkning av en byggnads hela livscykel – en metodik
Projektledare: Åse Togerö och Åsa Thrysin, IVL Svenska miljöinstitutet (på uppdrag av Byggföretagen) - Säkrare TMA-avstängningar vid vägarbeten
Projektledare: Sara Dalvig, Sigma Technology (på uppdrag av Svevia)
Läs om Årets innovation, Återvinning av gråvatten i flerbostadshus, här:
Källa: SBUF