Återvinning | 17 aug 2022

Återvinning av solpaneler på kraftig frammarsch

I dag värderas den globala marknaden för återvinning av solpaneler, som kan innehålla silver, koppar, aluminium och flera sällsynta jordartsmetaller, till runt 1,7 miljarder kronor. 2026 kommer motsvarande siffra att vara 20 miljarder och år 2050 hela 800 miljarder, enligt en analys från den norska energikonsulten Rystad Energy.

Återvinning av solpaneler på kraftig frammarsch
Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden gällande solcellsinstallationer har ökat det senaste året, visar en kartläggning som SVT gjort. Foto: Istockphoto

Faktorerna som kommer driva på utvecklingen är flera, bland annat den stora ökningen av antalet installerade solpaneler som förväntas fortsätta öka framöver. Tillsammans med att efterfrågan på mineralerna solpanelerna innehåller ökar, vilket väntas leda till högre priser och osäkrare leveranserna, skapas ett ökat behov av återvinning, enligt Rystad Energys rapport som Dagens Industri rapporterar om.

Enligt beräkningar från EU-kommissionen kommer installerad kapacitet från solkraft att gå från 165 till 600 GW inom unionen fram till 2030.
Branschorganisationen Svensk Solenergi ser gärna att det börjar byggas en anläggning i landet för att kunna återvinna solpaneler redan nu.

– Jag vet egentligen inte varför det dröjer med en återvinningsanläggning. Det borde hänt i går. Vi går gärna in och är med i en satsning. Det vore bra för hela landet, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi till Dagens industri.

– Vi borde ha både en fabrik och en återvinningsanläggning. För mig är det här ett naturligt område för Sverige att briljera inom. Den största anläggningen ligger i Frankrike och det känns trist att ett så kärnkraftstungt land ligger före oss med en så viktig och uppenbart lukrativ solaffär, fortsätter hon i intervjun med Dagens Industri.

Källa: Dagens industri

Publicerad 17 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.