Hållbart. | 25 nov

Återbruk i pilotprojekt

Installationsföretaget KiWi Gruppen i Göteborg lanserar återbruksinitiativet re:use. I ett pilotprojekt testas återbruk av ventilationsprodukter i en hyresgästanpassning.

Återbruk i pilotprojekt
Maggie Westberg är projektledare för re:use på KiWi tillsammans med Tim Sjöstrand. Foto: KiWi

Initiativet är ett sätt att bidra till en mer hållbar installationsbransch.

– Vi tycker inte att man har kommit så långt i installationsbranschen
med återbruk och inte heller generellt i byggbranschen. Vi gör det här också för att bidra till en mer hållbar värld för våra barn, säger Terese Tapper, som arbetar med övergripande frågor för KiWi, som strategier och framtida positionering.

Re:use arbetar med två spår. Det ena är ett lager för återbrukat material som kallas för Cirkulärbutiken. Den tar emot material som kanske kan användas i andra projekt. Huvudfokus är nu det andra spåret som är att erbjuda återbruksprojekt till kunderna. Arbetet inleds med analys av projektet och inventering på plats av material som är lämpligt att återbruka. KiWi svarar sedan för hela hanteringen från planering, demontering, rekonditionering, återmontering, provtryckning och
funktionstestning.

– Vi behöver vara flera olika aktörer på återbrukståget för att det ska bli framgångsrikt, säger Terese Tapper på KiWi. Foto: KiWi

Avslutningsvis resulterar projektet i en miljörapport till fastighetsägaren
där det bland annat framgår hur mycket koldioxid som har sparats tack vare återbruket. Rapporten kan exempelvis användas av fastighetsägaren
för att söka gröna lån eller som ett underlag för att miljöcertifiera byggnaden. Den kan även vara ett sätt att attrahera hyresgäster med hållbarhetsprofil.

Ett pilotprojekt har startats i Göteborg i samarbete med fastighetsägaren Elof Hansson fastigheter och byggbolaget Trenovus. Båda ligger i framkant när det gällerhållbarhetsarbetet. En hörsal ska flyttas inom samma byggnad, vilket gör projektet speciellt lämpligt för att prova återbruk.

– Det sker inte så mycket mer än bytet av lokal i den hyresgästanpassningen. Det blir därför en väldigt bra plattform för att kunna ersätta prylarna någon annanstans och utan att det behövs några transporter, säger Tim Sjöstrand, som är projektledare för re:use tillsammans med Maggie Westberg.

Planen är att i första hand återanvända bafflar och ventilationskanaler, men även upphängningsmaterial och skruvar.

– Vi börjar i liten skala och förhoppningen är att det därefter ska rulla på med nya projekt så att vi får träna oss så mycket som möjligt. Sedan kan vi göra det storskaligt och sätta det i system, säger Maggie Westberg.

Entreprenader med återbruk tar många gånger längre än traditionella
projekt. Istället för att bara riva och slänga materialet krävs en varsam demontering för att det ska kunna återbrukas. Exempelvis måste
ventilationskanaler klara täthetskrav för att kunna användas igen.

Ventilation hanterar luft som är kopplad till både inomhusmiljö och brandsäkerhet. Rörsystem hanterar vatten. Därför finns det stora risker med återbruk av installationsmaterial.

– Ett vanligt missförstånd är att återbruk innebär lägre kostnader, vilket inte alltid är fallet, och det måste vi kunna förmedla till fastighetsägarna. Istället bör man se det som en investering i minskade koldioxidutsläpp och hållbarhet. Som entreprenör är det också en utmaning att ta garantier för återanvända äldre produkter, säger Terese Tapper.

KiWi har fått ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen genom hållbarhetschecken.

– Det har varit till stor hjälp för att kunna driva projektet vidare. Vi kan ha hur mycket hjärta som helst men det måste finnas tillräckligt mycket intäkter också, säger Maggie Westberg.

Det finns många andra utmaningar med återbruk av installationsmaterial.
Det är generellt sett tekniskt mer komplext än övrigt byggmaterial som också vanligtvis har en mycket längre teknisk livslängd. Installationsmaterial innehåller också många olika komponenter och
ämnen. Samtidigt har de stor betydelse för både hälsa och säkerhet.

– Ventilation hanterar luft som är kopplad till både inomhusmiljö och brandsäkerhet. Rörsystem hanterar vatten. Därför finns det stora risker med återbruk av installationsmaterial, säger Tim Sjöstrand.

– Men det finns också en stor potential, eftersom så mycket som fortfarande
fungerar bra ofta kasseras helt i onödan, exempelvis radiatorer och wc-stolar, säger Terese Tapper.

Istället för att återbruk sker slumpmässigt behöver det systematiseras och följa en tydlig process, påpekar Maggie Westberg.

– Vi skulle kunna göra en inventering först där vi beräknar hur mycket som går att återbruka i ett projekt och sedan utför vi också själva installationsarbetet, säger hon.

KiWi söker också andra samarbetspartners än fastighetsägare och byggföretag till re:use. Det kan vara både andra installatörer samt leverantörer, grossister, arkitekter, konsulter och rivningsfirmor.

– Vi behöver vara flera olika aktörer på återbrukståget för att det ska bli framgångsrikt, säger Terese Tapper.

Publicerad 25 november 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.