Ashrae fick full pott i Las Vegas

Över 3 000 ingenjörer möttes på det största vintermötet på 13 år, när Ashrae sammanträdde i spelstaden Las Vegas. Kasinoventilation och energiberäkningar stod högt på agendan.

Det är trötta men glada miner i receptionen för Ashrae Winter Meeting. Papper samlas ihop och kastas, pr-material läggs undan till det kommande sommarmötet. Snart ska damerna (för det är bara kvinnor som jobbar här) stänga och släcka och gå ut i vårsolen i Las Vegas, efter att under fem hektiska dagar ha tagit emot över 3 000 besökare till konferensen.
– Vi fick trycka fler program, registreringsformulär, namnskyltar och biljetter till utflykterna under veckan. Allt tog slut! säger Jan från Ashraes huvudkontor i Atlanta.
– Det kom 700 fler deltagare än förra året och konferensen blev den största i sitt slag på 13 år, berättar hon.

Ashrae organiserar ingenjörer inom installationsområdet i USA, men har medlemmar över hela världen. Föreningen ordnar två större möten per år, varav vintermötet är viktigast. Det tekniska programmet innehåller bland annat resultat från forskningsprojekt som finansieras av Ashraes insamlade dollar. Det pågår också mycket arbete bakom kulisserna i teknikgrupper och andra forum, arbete som en tillfällig gäst inte får någon större inblick i. Att fokus för organisationen nu ligger på energifrågorna är det dock ingen tvekan om. Det handlar om att spara kilowattimmar, omräknat till reda pengar, även om det redovisas en del forskningsresultat inom andra områden.

Fullt på föreläsningarna
Det står klart att mötet är ovanligt välbesökt redan de första dagarna. I lokaler som skulle kunna rymma en fotbollsplan räcker stolarna inte till, folk får stå längs väggarna för att få tillfälle att lyssna på föredragshållarna. Trängseln är stor kring kaffeförsäljningen i pauserna och det enda riktigt lediga utrymmet i det enorma hotell- och konferenskomplexet är damtoaletten.

Förutom rena utbildningar hålls föreläsningar i sju separata lokaler samtidigt, från åtta på morgonen till klockan fyra och ibland sex på eftermiddagen. Därutöver pågår AHR Expo i lokalerna precis bredvid. Mässan räknade totalt in 34 000 besökare och 20 000 i personalen i de olika montrarna. Att hinna uppleva allt är en omöjlighet. Här och var sitter besökare med näsan i den gröna programboken, det gäller att plocka ut det viktigaste.

I år har Ashrae sin första kvinnliga ordförande genom i organisationens historia, Lynn Bellenger. Hon intervjuas för webbteve och jäktar mellan olika möten och pressträffar. Själva konferensen hinner hon inte se mycket av. Lynn Bellengers specialitet är modellering av byggnader, en viktig kompetens som hamnat ännu mer i fokus eftersom kriterierna för Ashraes så kallade Green Building-standard (har ingenting med den europeiska Green Building-märkningen att göra) bygger på modellering. Standarden hårdlanseras på mötet, både pressfrukosten och stor del av föredragen ägnas åt 189.1, som standarden heter. För en europeisk besökare är den av mindre intresse, men det finns mycket annat att rapportera om. På de kommande sidorna hittar du nyheter från Ashrae Winter Meeting 2011.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 3/2011 sid 54-55.

  • Fakta Ashrae Winter Meeting 2011
  • Arrangemang: Amerikanska ingenjörsorganisationen Ashraes årliga vintermöte.
  • Plats: Hilton Hotel, Las Vegas, USA
  • Tid: 29/1 till 2/2
  • Antal deltagare: 3 200 registrerade deltagare plus 200 medföljande
  • Innehåll: Föreläsningar, seminarier, möten i tekniska kommittéer inom en rad olika ämnen. Dessutom arrangerades mässan AHR Expo i en intilliggande lokal. Mässan hade 34 000 besökare.
Publicerad 24 mars 2011

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.