Arlanda fick pris för energismart affärsmodell

Luftfartsverket och Arlanda Energi fick ta emot Stora Energipriset av teknikkonsulten Sweco medan studenpriset gick till författarna av att examensjobb som syftar till att inspirera byggsektorn och att skapa energismarta småhus.

studentpristagare.jpg

John Helmfridsson och Mikael Mangold är vinnarna av årets studentpris. Foto: Johan Olsson

De senaste åren har flygplatsen minskat synd användning av energi med en fjärdedel. Affärsmodellen kommer nu att spridas till andra flygplatser som vill bli mer energisnåla. Kenth Arvidsson är vd för Arlanda Energi. Det målmedvetna energiarbetet har gett resultat: Vi har jobbat målmedvetet med energifrågan i flera år. Resultatet talar sitt tydliga språk. Vi har lyckats minska vårt behov av värme och el med lika mycket energi som ennvänds för hela Landvetters flygplats, säger Kenth Arvidsson som är vd för Arlanda Energi.

Arlanda Energi startade sin verksamhet 2006. Enheten skapades för att hantera alla energifrågor på flygplatsen. En tydlig målstyrning och en aktiv medverkan från ledningen har bidragit till resultatet.

Stora Energipriset delas ut av Sweco sedan 1984. Priset går till och innovationer tekniska idéer som testats i verkliga livet och som visat sig sara energi.

Swecos studentpris for ett klimatsmart e-jobb gick i år till akitekten John Helmfridsson och VG-och vatteningenjören Mikael Mangold. Ex-jobbet ”Genom Jorden” hoppas de ska inspirera byggsektorn på skapa energismarta småhus.

John Helmfridsson och Mikael Mangold har genomfört sitt examensarbete i samarbete med Peab i Göteborg. Målet har varit tt få fram modeller som kan inspirera Peab att skapa energieffektiva och kostnadseffektiva småhus i framtiden.

I motiveringen kan man bland annat läsa: ”Johns och Mikaels examensarbete visar på möjligheterna för energieffektivt byggande att få ett genombrott på marknaden.”

Swecos studentpris delas ut till ett examensarbete som visar på smarta lösningar för ett bättre klimat. Priset består av ett resestipendium på 25 000 kronor. Priset delades ut på Moderna Museet den 17 november av ESA-astronauten Christer Fuglesang och professor Maria Nyström.

Juryn för priserna består av: Carl-Erik Nyquist, juryns ordförande, Karin Annerwall Parö, Sweco, Tomas Kåberger, generaldirektör Energimyndigheten, Lars Nilsson, chefredaktör Ny Teknik, Louise Trygg, forskare i energisystem, Lennart Jagemar, docent iinstallationsteknik, Per Fahlén, professor installationsteknik samt Lars Olof Matsson, juryns sekreterare, Sweco.

Källa Sweco

Publicerad 18 november 2009

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.