Energieffektivisering | 24 okt 2023

Arla energieffektiviserar mejeri

Arlas mejerianläggning i Vimmerby ska bli fossilfri och samtidigt minska sin energianvändning med 40 procent. Som grädde på moset kan Arla dessutom öka kapaciteten utan att bygga ut.

Arla energieffektiviserar mejeri
Adven och Arla har samarbetat kring energieffektiviseringen av anläggningen i Vimmerby som nu kraftigt minskat energianvändningen och samtidigt blivit fossilfri. Foto: Adven

– Det här visar vad ett gott samarbete åstadkommer, hållbarhet i flera dimensioner, säger Arla Sveriges hållbarhetschef Victoria Olsson.

Arla samarbetar med Adven kring energieffektivisering. Några mejerier är redan fossilfria, till exempel färskmjölksmejeriet i Stockholm. De energislukande mjölkpulveranläggningarna har varit svårare, men Visby lyckades 2021. Samma år inledde Arla och Adven ett samarbete för att göra även den större anläggningen i Vimmerby fossilfri. Nu är de sista delarna i Vimmerbys nya energisystem installerade.

– I stora anläggningar blir det stora besparingar när vi tar vara på varje droppe mjölk och varje energitimma, förklarar Allan Leandersson, Arlas projektledare i Vimmerby.

Effektiviseringen i Vimmerby är Arlas största enskilda energibesparing hittills. Förbrukningen sjunker med 40 procent – en besparing med cirka 50 000 megawattimmar per år. Det motsvarar energin som hela Arlas mejeri i Götene använder under ett år.

Advens och Arlas energilösning i Vimmerby består av olika delar. En uppgraderad biopanna, rökgaskondensering och värmeåtervinning i flera led. Kronan på verket är RO:n (reverse osmosis), alltså omvänd osmos som lite förenklat ”filtrerar” vattnet ur mjölken. Resultatet blir en optimering av mjölkflödet – och Arla Vimmerby kan därmed utöka sin kapacitet med 20 procent, utan att bygga ut.

– Det är helheten – kombinationen av energieffektivisering, värmeåtervinning, RO och gott samarbete – som får ekvationen att gå ihop, förklarar Clara Tamm Collste, kundansvarig på energibolaget Adven.

När Adven tog över energisystemet i Vimmerby stod en utökad produktionskapacitet högt på dagordningen. Det gjorde även en fossilfri torrmjölksproduktion och under senhösten ersätts den sista droppen fossil olja, spetsoljan, med rapsbaserad bioolja, RME. Viktigt var givetvis också sänkta koldioxidutsläpp. När det nya energisystemet är i fullt bruk beräknas CO2-utsläppen minska med minst 67 procent, sannolikt 70 procent.

–  Vimmerby inspirerar och visar vägen. Nu är det bara att fortsätta arbetet mot en ännu mer hållbar produktion även på våra övriga, närmare 60, mejerier runtom i världen, slår Arlas Victoria Olsson fast.

Källa: Adven

Publicerad 24 oktober 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.