Ändrat beteende ska spara energi

Hur kan man få brukare att ändra sitt beteende för att spara energi? Det ska forskare vid Linköpings universitet ta reda på.

Att nå brukarna och förmå dem att ändra beteende så att energianvändningen i fastigheten kan minska är en svår uppgift. Den slutsatsen har forskare vid Linköpings universitet hunnit dra i det nystartade projektet ”Energieffektiva bostadshus – rum för vardagsliv”. Projektet finansieras med 7,5 miljoner kronor av bostadsföretaget Stångåstaden.
Kan inte prata om allt

Genom att följa bostadsbolag i det vardagliga arbetet har forskarna sett att det finns gränser för vad som går att tala om med brukarna. Det går till exempel att förklara att en soffa inte bör stå framför en radiator. Men en företrädare för ett bostadsföretag kan inte komma med synpunkter på de boendes kläder.
– Man kan se personer som går runt i sin lägenhet barfota och i t-shirt under vinterhalvåret men det går inte att säga något om det, berättar Wiktoria Glad, en av forskarna i projektet.

Enkät om vanor
Målet med projektet är att ta reda på hur energibesparing kan gå till i praktiken.
– Kunskap finns om vilka tekniker, apparater och utrustning som fungerar mest energisnålt i laboratorier och tester. Nu behövs kunskap om hur de passar in i hushållens vardag, säger projektledaren Kajsa Ellegård, professor vid Tema Teknik och social förändring vid universitetet.
En enkät kommer att skickas ut till 1200 boende hos Stångåstaden, med frågor om attityder och vanor. Eventuellt följs detta upp med att en mindre grupp ombes göra en energidagbok som kan fånga upp fler detaljer.

Av Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 1/2012 sid 14

Publicerad 23 januari 2012

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.