Ändrat beteende ska spara energi

Hur kan man få brukare att ändra sitt beteende för att spara energi? Det ska forskare vid Linköpings universitet ta reda på.

Att nå brukarna och förmå dem att ändra beteende så att energianvändningen i fastigheten kan minska är en svår uppgift. Den slutsatsen har forskare vid Linköpings universitet hunnit dra i det nystartade projektet ”Energieffektiva bostadshus – rum för vardagsliv”. Projektet finansieras med 7,5 miljoner kronor av bostadsföretaget Stångåstaden.
Kan inte prata om allt

Genom att följa bostadsbolag i det vardagliga arbetet har forskarna sett att det finns gränser för vad som går att tala om med brukarna. Det går till exempel att förklara att en soffa inte bör stå framför en radiator. Men en företrädare för ett bostadsföretag kan inte komma med synpunkter på de boendes kläder.
– Man kan se personer som går runt i sin lägenhet barfota och i t-shirt under vinterhalvåret men det går inte att säga något om det, berättar Wiktoria Glad, en av forskarna i projektet.

Enkät om vanor
Målet med projektet är att ta reda på hur energibesparing kan gå till i praktiken.
– Kunskap finns om vilka tekniker, apparater och utrustning som fungerar mest energisnålt i laboratorier och tester. Nu behövs kunskap om hur de passar in i hushållens vardag, säger projektledaren Kajsa Ellegård, professor vid Tema Teknik och social förändring vid universitetet.
En enkät kommer att skickas ut till 1200 boende hos Stångåstaden, med frågor om attityder och vanor. Eventuellt följs detta upp med att en mindre grupp ombes göra en energidagbok som kan fånga upp fler detaljer.

Av Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 1/2012 sid 14

Publicerad 23 januari 2012

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.