Solceller | 31 jul 2023

Allt fler golfklubbar investerar i solceller

Frösåker Golf & Country Club utanför Västerås har investerat sex miljoner kronor i en anläggning för solceller. Det är bara en av flera klubbar som satsat på solceller på senare tid. – Omställningsarbetet till en mer hållbar drift av golfanläggningarna går snabbt, vilket är mycket glädjande, säger Annica Lundström, chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet, till Idrottens affärer.

Allt fler golfklubbar investerar i solceller
Allt fler golfbanor satsar på solceller. Frösåker har investerat i en anläggning som ska ge 600 000 kWh om året. Foto: Shutterstock

Frösåker Golf & Country Club invigdes 1989 efter att ett tidigare lantbruk ställt om från köttproduktion och grödor till golfverksamhet. Numera finns här även Västmanlands största eventyta, 22 hotellrum, spa i klubbhusets övervåning med tillhörande bar och veranda och nu även en anläggning med solceller på 5 000 kvadratmeter.

Golfklubbens mål är att  skapa en stabil ekonomi och ställa om till en mer miljövänlig drift. Investeringen ska betala sig på åtta år, enligt Idrottens affärer och bidra till att anläggningen blir en del av den gröna omställningen.

Golfanläggningen använder cirka 700 000 kWh per år, där restaurangköket står för en betydande del. Solcellsanläggningen producerar 600 000 kWh per år.  Till en början säljs den el som inte används i verksamheten, men klubben tittar också på lagringsmöjligheter.

– Vi tittar på en anläggning som kan konvertera den producerade elen till vätgas, lagra den och därefter konvertera tillbaka till el när vi behöver den. Vi kan producera el på sommaren och lagra för att använda på vintern, säger golfanläggningens ägare Christer Ral till Idrottens affärer.

Annica Lundström, som är chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet, ser mycket positivt på att allt fler golfklubbar investerar i solceller.

– I takt med att kostnaderna för el, drivmedel, transporter och insatsmedel rusat i höjden har allt fler golfklubbar insett värdet i att investera i en egen solcellsanläggning. Det kan både minska driftkostnaden och öka klimatnyttan. Omställningsarbetet till en mer hållbar drift av golfanläggningarna går snabbt, vilket är mycket glädjande, säger hon till Idrottens affärer.

– Investeringar i solcellsanläggningar följer väl Svenska Golfförbundets satsning på konceptet Hållbar, attraktiv golfklubb, där vi hjälper klubbarna att anpassa sig och utvecklas i närsamhället utifrån de nya förutsättningarna – såsom minskad tillgång till vatten och minskad användning av bekämpningsmedel.

Källa: Idrottens affärer

Publicerad 31 juli 2023

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.