Utökat. | 2 dec 2024

Allt renare med ny teknik

Fler Stockholmare betyder utökade behov av avloppsrening. SFA (Stockholms framtida avloppsrening) som har kallats Stockholms mest betydelsefulla miljöprojekt befinner sig nu i slutskedet av ytterligare en milstolpe, vilket betyder att mer än hälften av avloppsvattnet i Henriksdal kommer att renas med en för Stockholm ny och effektiv reningsteknik. Driftsättningen är planerad till 2025.

Allt renare med ny teknik
Teknikskifte i Henriksdals avloppsreningsverk. Fotograf: Mikael Ullén

Reningsmetoden är så kallad membranteknik där avloppsvatten pressas genom små porer som är 1 000 gånger mindre än ett hårstrå. Denna teknik ersätter den traditionella eftersedimenteringen och bidrar till att kväve, fosfor och mikroplaster men även partiklar och andra föroreningar renas bort mer effektivt än tidigare. Teknikskiftet innebär samtidigt att reningskapaciteten utökas till det dubbla.

– Idag finns det ingen bättre teknik. Membrantekniken är den effektivaste som vi känner till. Vi håller nu på att installera totalt 288 membranmoduler i etapp 2, vilka ska driftsättas under nästa år. Det blir en milstolpe när mer än halva volymen avloppsvatten i Henriksdal kan renas med en ny effektiv teknik, säger Christian Rockberger, vd på Stockholm vatten och avfall.

Christian Rockberger, vd på Stockholm vatten och avfall. Foto: Privat

För Östersjön är det här goda nyheter då den effektivare reningen av avloppsvatten leder till att minska övergödningen av ett redan hårt belastat hav. Störst påverkan från Henriksdals avloppsreningsverk på Östersjön har verkets utsläpp av kväve. Med hjälp av membrantekniken minskar dessa utsläpp med 40 procent från 10 mg/liter till 6mg/liter. Utöver avloppsreningsverk runt Östersjön påverkar även andra källor så som jordbruk, skogsbruk och industrier samt annan typ av påverkan från mänsklig aktivitet.

Fakta om SFA – Stockholms Framtida Avloppsrening
• Henriksdals reningsverk byggs om för att utöka reningskapaciteten av avloppsvatten. Utbyggnationen beräknas klar i sin helhet 2031
• Kapaciteten i reningsverket har då utökats från att omhänderta avloppsvatten från 800 000 personer till 1,6 miljoner invånare.
• Reningskapaciteten i reningsverket är på väg att utökas från fem kubikmeter/sekund till 10 kubikmeter/sekund. Förbättringar sker progressivt under projektets gång.
• Ombyggnationen omfattar bland annat sju biolinjer där det sista av fyra reningssteg, eftersedimentering byts ut till membranteknik. Avloppsvattnet renas med den nya tekniken genom att passera mycket små porer som är 1000 gånger mindre än ett hårstrå, 0,00004 millimeter i storlek.
• Membrantekniken innebär förbättrad rening av bland annat:
– Kväve där utsläppen minskar med 40 procent, från 10 mg/liter till 6 mg/l
– Fosfor där utsläppen minskar med cirka 35 procent, från 0,3 mg/l till 0,2 mg/l
– 99 procent av mikroplasterna renas bort
• Hela ombyggnationen omfattar 1 008 membrankasetter
– 144 har installerats och driftsattes i januari 2021 under etapp I
– Ytterligare 288 installeras under slutet av 2024 för att driftsättas under 2025
• Avloppsvatten renas traditionellt genom fyra reningssteg
– Grovrening
– Försedimentering
– Biologisk rening
– Eftersedimentering

Källa: Stockholms vatten och avfall

Publicerad 2 december 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.