Allt i ett på nya Slättenskolan
Slättenskolan i Jönköping ska få en ny idrottshall, nytt skolkök och ny matsal. Och allt blir integrerat med den befintliga skolan.
Skolan ligger i Norrahammar, knappt en mil sydväst om Jönköpings centrum, och har cirka 350 elever från förskoleklass till årskurs 6.
Projekteringen blev färdig i april i fjol och i höstas inleddes markarbetena.
Om ungefär ett år ska den nya och fullstora idrottshallen var klar precis som matsalen för 130 personer och köket med kapacitet att laga 500 lunchportioner per dag.
Projektet utförs i form av utförandeentreprenad.
– Den gamla idrottshallen var mycket liten och dessutom i dåligt skick. Den är nu riven. Den nya byggs på samma plats som den gamla låg på, berättar Jesper Johnsson, som är vvs-ingenjör på Jönköpings kommun.
Fram tills att den nya hallen är klar bedrivs idrottsundervisningen utomhus eller i ett provisoriskt tält i närheten.
Den nya byggnaden är i tre plan med en sammanlagd bruttoarea på 3 200 kvadratmeter.
– På bottenplanet blir det bland annat storkök, matsal, toaletter, omklädnings- och duschrum. På våning två ska själva idrottshallen ligga och på plan tre läktare och kiosk.
– Tidigare fanns det ingen fysisk koppling mellan idrottshall, matsal och skola. Nu kommer det att finnas en passage som gör att elever, lärare och andra kan gå mellan de båda byggnaderna utan att behöva gå ut.
Projektet är budgeterat till 93 miljoner kronor. Uppvärmning ska ske med hjälp av fjärrvärme.
– Det blir golvvärme i entréplanet, radiatorer i trapphusen och i korridorerna på plan två och tre. Själva sporthallen ska värmas upp med takvärmepaneler, berättar Rikard Jonsson Ekvall, som är projektledare på VS-entreprenören Radiator VVS.
Det blev både billigare och lättare att dra in en ny fjärrvärmeservis
Under produktionen används golvvärme för att snabba på uttorkning av betongplattan. En utmaning är mängden installationer i bottenplattan.
– Det gäller inte minst storköksbrunnar. Det är viktigt att få rätt höjder på dem så att de ligger i våg, säger Rikard Jonsson Ekvall.
För att det ska underlätta tömning är fettavskiljaren nedgrävd utanför byggnaden som ska förses med egna servisledningar för såväl fjärrvärme, avlopp och vatten. Undercentralen är placerad i bottenplanet.
– Vi undersökte möjligheten att dra en kulvert från skolans befintliga undercentral. Men det blev både billigare och lättare att dra in en ny fjärrvärmeservis, säger Jesper Johnsson.
- Arkitekt: Tengbomgruppen AB
- Byggentreprenör: Wästbygg entreprenad AB
- Byggherre: Jönköpings kommun
- Elentreprenör: Elektrobyrån Hjo AB
- Elkonsult: Vinnergi AB
- Generalentreprenör: Wästbygg entreprenad AB
- Kylentreprenör: BLM Kyl & storkök AB
- Kylkonsult: Bengt Dahlgren Skövde AB
- Köksentreprenör/Köksleverantör: BLM Kyl & storkök AB
- Ventilationsentreprenör: Inneklimat Jönköping AB
- Ventilationskonsult: Bengt Dahlgren Skövde AB
- VS-entreprenör: Radiator VVS AB
- VS-konsult: Bengt Dahlgren Skövde AB
Som i många andra skolor, idrottshallar och liknande blir det sensorstyrda blandare.
– Vi har haft några översvämningsincidenter i kommunen efter att man lagt pappershanddukar i handfaten, satt blandarna på full fart och sedan gått därifrån. Det kommer man inte kunna göra här.
På det inkommande kallvattnet sätts det en avstängningsventil som är kopplad till inbrottslarmet.
– När larmet aktiveras stängs kallvattnet av automatiskt och tvärtom.
Vad händer om brandlarmet går?
– Det ska inte installeras några sprinkler i huset, däremot ett antal brandposter. Går brandlarmet kopplas avstängningsventilen bort.
Jesper Johnsson berättar att det inte blir någon kyla i byggnaden, förutom kökskyla.
– Som regel har vi ingen komfortkyla i kommunala byggnader i Jönköping, förutom i äldreboenden.
Den nya byggnaden ska servas av två luftbehandlingsaggregat (FTX).
– Det aggregat som ska svara för köket och matsalen har en kapacitet på 4,1 kubikmeter per sekund och installeras i dagarna i ett teknikrum på plan 1. Det andra aggregatet är något större, har en kapacitet på 4,5 kubikmeter per sekund, placeras i ett utrymme på plan 2 och betjänar allmänna ytor, omklädningsrum och idrottshall, säger Viktor Gavelli, som är projektledare vid ventilationsentreprenören Inneklimat Jönköping AB.
Vi har börjat koppla upp samtliga byggnader till det gemensamma systemet. Tidigare var de uppkopplade mot flera olika system
– Kåpan ovanför stekbordet i köket förses med ett automatiskt brandsläckssystem som antingen utlöses manuellt genom att man drar i ett handtag eller automatiskt genom att en smältsäkring brister om temperaturen blir för hög.
I utrymmen där det är varierande personbelastning styrs ventilationen utifrån värme och koldioxid.
Precis som de flesta andra kommunala byggnader i Jönköping ska den nya idrottshallen vara uppkopplad mot kommunens överordnade styr- och övervakningssystem.
– Vi har börjat koppla upp samtliga byggnader till det gemensamma systemet. Tidigare var de uppkopplade mot flera olika system, säger Jesper Johnsson.
Text: Mikael Bergling