Allt äldre och färre vvs-inspektörer

Det behövs fler vvs-kunniga på kommunerna, konstaterar Boverket i en ny rapport. Kraven på kommunerna har ökat men vvs-inspektörerna blir allt färre.Det finns behov av fler och yngre medarbetar inom kommunernas byggfrågerelaterade verksamhet, som exempelvis vvs-inspektörer. Det konstaterar Boverket i rapporten ”Kommunernas kompetensbehov för byggfrågor i plan- och bygglagstiftningen”.

I rapporten konstateras att kåren av byggnads- och vvs-inspektörer blir allt mindre och allt äldre, att kommunerna har svårt att attrahera unga människor samtidigt som kraven på de kommunala byggnadsnämnderna och –kontoren ökat med den förändrade plan- och bygglagen. Exempelvis har många kommuner svårt att klara kravet på högst tio veckors handläggningstid för ansökan om bygglov.

I rapporten pekas på att kommunerna behöver anställa personer med gedigen erfarenhet att arbeta med byggnads- eller installationstekniska frågor, liksom att kommunerna i vissa fall kan lösa sina kompetensfrågor genom samarbete. Boverket föreslår också att det i början av varje mandatperiod genomförs en särskild utbildningsinsats om PBL-systemet.

I rapporten poängterar man också att byggnadsnämnderna ska ha tillgång till personal med byggnads- och installationsteknisk kompetens på högskolenivå. I dag krävs endast att nämnden har tillgång till personal med arkitektutbildning.

Mark Kretz, Energi & Miljö 12/2012 sidan 9

Läs hela rapporten här:

Publicerad 17 december 2012

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.