MÖRBY CENTRUM | 29 aug 2018

AKTUELLT PROJEKT: Mörby centrum växer – och får ett nytt namn

AKTUELLT PROJEKT: Mörby centrum växer – och får ett nytt namn
Illustration: Wester + Elsner

dubblar sin yta och blir Danderyd centrum. Därmed får också Danderyds kommun en mer uppenbar centralpunkt.

Danderyds kommun består av fyra delar som har var sin central ort. Men mycket av kommunens centrala verksamheter är placerade i Mörby. Lite av den förvirring det här kan ge upphov till kanske rätas ut när köpcentru met Mörby cent rum byter namn till Danderyd centrum.
Det är Skandia Fastigheter som äger och förvaltar centrumet som i dag har 18 000 kvm butiksyta och 20 000 kvm kontorsyta. Det ska inom några år utökas med lika mycket.

– På den gamla delen byter vi ut och uppgraderar alla installationer och ser över klimatskalet, berättar projektchef John Walters, Skandia Fastigheter. – Det här centrumet byggdes på 60- och 70-talen och är i behov av upprustning. Det har praktiskt taget inte gjorts något på alla år. I samband med upprustningen gör vi också om planlösningen och hyresgästanpassar lokalerna.
Som en första etapp har ett kontorshus byggts i södra centrumanläggningen. Det är fullt uthyrt och hyresgästerna flyttade in i våras. Det har även färdigställts ett p-hus med drygt 500 p-platser.
Ombyggnaden av den gamla delen är igång och ska vara klar om tre år. Under den perioden är det tänkt att byggnationen av de nya delarna ska starta. Den totala investeringen är beräknad till cirka 2,5 miljarder kronor.
– Vi förstärker vår roll som kommuncentrum och blir samtidigt en större aktör i regionen, med ett breddat utbud av service, butiker och restauranger, konstaterar John Walters. Ambitionerna är högt satta när det kommer till installationer och energi användning. Den gamla delen ska nå Very Good, enligt Breeam.

För den nya delen satsar Skandia Fastigheter på Excellent.
– I den gamla delen byts all luftbehandling ut, liksom styr- och övervakningssystem. Efter upprustningen kommer energianvändningen att ligga på cirka 58 kWh/kvm,år, berättar John Walters.
– Det nya kontorshuset ligger på 47 kWh/kvm, år. För övrigt planeras det för egenproducerad el med solceller. Hur mycket är ännu inte klart, eftersom man inte vet hur mycket lämplig takyta som blir tillgänglig. – Men det ska installeras så mycket som möjligt, säger John Walters. – Och i parkeringshuset har vi installerat laddstationer för elbilar. Centrumet är anslutet till fjärrvärme från Norrenergi och fjärrkyla från Locum.

Publicerad 29 augusti 2018

På nytt jobb

André Andersson har anställts som serviceingenjör på Lindinvent AB, Lund. Han kommer från NCC Sverige.
Håkan Askemar har anställts som säljande regionsutvecklare hos Bevent Rasch AB med placering i Stockholm. Han kommer från Ekovent.
Christian Persson har anställts som servicetekniker på Samsung AirCon i Stockholm.
André Stridh har utnämnts till vd för Umia i Ystad.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.