TVÄTTMETOD | 25 sep 2019

Åke Sundvall tvättar utan tvättmedel i Tensta Torn

Åke Sundvall tvättar utan tvättmedel i Tensta Torn
Foto: Michael Perlmutter

I Sverige används 50 000 ton tvättmedel om året. Företaget Swatab satsar på tvätt utan tillsatser. Fastighetsbolaget Åke Sundvall vill vara med på det tåget.

I september i år invigdes en ny tvättstuga i Tensta Torn, Stockholm. Inte så märkvärdigt, kan kanske tyckas. Men det är inte en tvättstuga vilken som helst, för här ska det tvättas utan tvättmedel. Och det är fastighetsbolaget Åke Sundvall och miljöföretaget Swatab som samarbetar i detta projekt. Åke Sundvall väljer att investera i tvättmetoden Diro som tagits fram av Swatab. Tanken är att minska miljöpåverkan och energianvändning. Swatab kommer framöver att använda tvättstugan i Tensta Torn som ett showroom för intresserade. För Åke Sundvalls del ska tekniken utvärderas för att eventuellt installeras på andra ställen inom fastighetsbeståndet i Stockholm.

Enligt en studie som Swatab refererar till – genomförd av WWF – kan tvättning med Dirovattnet spara upp till 1,02 kilo CO2 för varje fem kilo tvätt. Energibesparingen sker genom kortare tvättprogram och lägre temperaturer och obefintligt utsläpp av kemikalier från tvättmedel. Men också genom mindre förbrukning av vatten både i själva tvättningen och i hela reningsprocessen. Dessutom sägs Dirovattnet bidra till ökad livslängd på tvättmaskiner och torktumlare.

– Vi förstod tidigt att fördelarna med Dirovattnet är många och omfattar allt från hälsa och miljö till energi och ekonomi. Bara i Tensta Torn tvättas det cirka 13 000 tvättar årligen, vilket med denna tvättmetod skulle göra stort avtryck på såväl miljön i stort som hälsa, energi- och driftkostnader specifikt för denna fastighet, säger Viktor Sundvall, fastighetschef på Åke Sundvall Fastighets AB.
– När studier visar att tvätten blir minst lika ren som vid användning av tvättmedel var vårt beslut enkelt. Vi vill vara med och bidra till en renare värld för kommande generationer. Det här är ett steg i rätt riktning, säger Viktor Sundvall.

Swatabs patenterade filtersystem omvandlar vanligt kranvatten till Dirovatten. Det vattnet ersätter alltså tvätt- och sköljmedel. Enligt Swatab har flera tester, som gjorts av oberoende källor, visat på godkända tvättresultatet inte bara för fläckar utan även för bakterier enligt rådande krav.

Text: Peter Olofsson

Publicerad 25 september 2019

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.