Solenergi | 14 dec 2022

Akademiska Hus fortsätter solcellssatsning

Akademiska Hus är ett av de fastighetsbolagen i landet med flest solcellsanläggningar. Nyligen har åtta nya anläggningar i Uppsala tagits i bruk som beräknas producera 430 000 kWh förnybar energi varje år.

Akademiska Hus fortsätter solcellssatsning
Akademiska Hus har nu totalt 129 anläggningar över hela landet som årligen genererar 10,4 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Nyligen har åtta nya anläggningar tagits i drift. Foto: Akademiska Hus

Akademiska Hus har investerat runt elva miljoner kronor i de åtta nya solcellsanläggningarna med en total yta om cirka 2 000 m2 som har installerats på Evolutionsbiologiskt centrum (EBC) och byggnader i Engelska parken vid Uppsala universitet. Akademiska Hus har nu totalt 129 anläggningar över hela landet som årligen genererar 10,4 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten.

– Vi lägger stor kraft på att nå en mer hållbar energiförsörjning, inte minst genom att minska mängden levererad energi och satsa på lokalt producerade förnybara energikällor. Våra solcellsanläggningar står för nära två procent av vår och våra hyresgästers elanvändning, vilket i tider av ökande elpriser dessutom ger oss en extra trygghet, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

Akademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och ska nå klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2035. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat solceller vid Uppsala universitet på byggnader som Blåsenhus, Campus 1477 och Ekonomikum.

– Universitetets mål är att halvera verksamhetens klimatavtryck till 2030. I arbetet med att nå målet är Akademiska Hus stora satsning på förnybar, lokalproducerad solel ett viktigt bidrag. Genom samarbete kan vi bli mycket mer framgångsrika än när vi arbetar var för sig, säger Karolina Kjellberg, miljöchef vid Uppsala universitet.

 

Källa: Akademiska hus

Publicerad 14 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.