Artificiell intelligens | 29 jun

AI styr värmen hos Stena

I början av 2022 testade Stena Fastigheter att styra fjärrvärmen med hjälp av AI i ett par fastigheter i Stockholm. Nu har arbetet gått från en pilot till fullskalig drift, och i dag styrs nästan 18 000 lägenheters värme med hjälp av AI och avancerad reglerteknik. I slutet av året kommer alla 26 000 lägenheter att vara anslutna.

AI styr värmen hos Stena
Under 2023 arbetar Stena Fastigheter med att trimma in AI-styrningen för samtliga bostadsfastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö och mot slutet av värmesäsongen kommer bolaget att göra en utvärdering av både förbrukningen och ekonomin. Foto: Stena Fastigheter
Peter Mikulic, chef för Digital Transformation, Stena Fastigheter. Foto: Stena Fastigheter

– Det unika i det här arbetet är att vi på så kort tid kunnat ta arbetet från pilot till storskalig användning. För att kunna komma hit har vi behövt vara djärva i våra beslut, ta till oss ny teknik och använda den tillsammans med fastigheternas befintliga anläggningar. Genom ett nära samarbete mellan Stena Fastigheter och våra partners Fraunhofer-Chalmers Centre och installatörer har vi kunnat accelerera utrullningen av AI-styrningen, säger Peter Mikulic, chef Digital Transformation på Stena Fastigheter.

Det hela började som ett forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans med forskningsinstitutet Fraunhofer-Chalmers Centre i liten skala, i början av förra året testade Stena Fastigheter att styra fjärrvärmen med hjälp av AI i ett par fastigheter i Stockholm. Beräkningar visar att bolaget då använde 10 till 15 procent mindre fjärrvärme jämfört med traditionell styrning.

Styrningen av värmen grundar sig i en matematisk algoritm som har tagits fram av Fraunhofer-Chalmers Centre, ett forskningscenter för industriell matematik, tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget Örebrobostäder och Stena Fastigheter med flera. Stena Fastigheter har varit med och bidragit till att algoritmen enklare ska kunna implementeras i ett större fastighetsbestånd, liksom kommersialiseringen av lösningen, där Stena Fastigheter är det nystartade företaget Algenos första kund.

Emil Gustavsson, vd Algeno.

– Vi är mycket stolta över att tillsammans med Stena Fastigheter visat att det går att rulla ut vår smarta värmestyrning snabbt och i stor skala. Vi har därmed demonstrerat att Algenos lösning som är baserad på akademisk forskning vid forskningsinstitutet Fraunhofer-Chalmers Centre i samarbete med Örebrobostäder går att realisera kommersiellt. Samarbete med Stena Fastigheter och Örebrobostäder har varit helt avgörande och har gett oss värdefulla insikter om de krav och utmaningar stora fastighetsbolag står inför samt hur man möjliggör utrullning av tjänsten till stora fastighetsbestånd, säger Emil Gustavsson, vd på Algeno.

Genom att vi kan styra temperaturen efter vädret på ett mycket mer effektivt sätt minskar energiförbrukningen och vi sänker därmed vårt koldioxidavtryck

Inom kort styrs alla Stena Fastigheters värmesystem med hjälp av AI (Artificiell Intelligens). AI-styrningen bidrar till minskad förbrukning av värme och ger samtidigt ett jämnare inomhusklimat för hyresgästerna i 26 000 lägenheter.

– Vi kan redan nu se att styrningen har haft god effekt. Inomhustemperaturerna har blivit jämnare, vilket ger ett bättre inomhusklimat och en god boendemiljö. Genom att vi kan styra temperaturen efter vädret på ett mycket mer effektivt sätt minskar energiförbrukningen och vi sänker därmed vårt koldioxidavtryck. Ett stort steg på vägen till att halvera vårt klimatavtryck, säger Agneta Kores, vd på Stena Fastigheter i Göteborg.

Källa: Stena fastigheter

Publicerad 29 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.