AI | 1 mar

AI hjälp i VVS-projektering

På liknande sätt som en läkare arbetar med röntgen för att hantera benbrott kan VVS-projektörer med hjälp av AI bedöma potentiell rördragning i en fastighet. Metoden som kallas AI BIP är en av tre nominerade till Årets innovation av SBUF, Svenska Byggbranschens utvecklingsfond.

AI hjälp i VVS-projektering
AI och maskininlärning kan hjälpa VVS-projektörer att besluta om hur rör ska dras i en byggnad. Metoden är nu nominerad till Årets innovation av SBUF. Bild: Pixabay

Projektets resultat är ”en ögonöppnare som visar möjlighet till att arbeta med ny teknik vid projektering och kalkylering med åtgärder för rätt struktur tidigt i projekten”, skriver SBUF i motiveringen.

Programvaror har utvecklats av Per Ström, Avantec och är gratis tillgängliga för branschen som en grund för idéskapande och för vidare utveckling av vem som helst med kunskap och intresse. De är inte färdiga för användning av vilka användare som helst utan ska i detta projekt visa nyttan av nya arbetssätt.

Med projektet kan bland annat VVS-installationer överslagsberäknas med hjälp av AI. Tilluft och tappvatten beräknas med hjälp av data från maskininlärning. Rördragning på våningsplan mellan schakt och rum med tappställen kan optimeras med hjälp av AI som baserats på hur myror finner kortaste vägen till stacken från platser där de hittat mat.

Alla nominerade projekt som nomineras till Årets innovation är vinnare, utvalda bland 40 projektresultat från 2022. Förstapristagaren till utmärkelsen utses på eventet Årets innovation den 26 april på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Övriga nominerade är:

  • Ny mätmetod för automatiserad kvalitetskontroll vägar: Nils Ryden, Peab.
  • Lasta och lossa säkert; Alexander Taljegård, Skanska.

 

Källa: SBUF

Publicerad 1 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.