Energieffektivisering | 30 jun 2022

AFRY energieffektiviserar hotellkedja

AFRY har tecknat ett energisamarbetsavtal med Nordic Choice Hotels. Uppdraget omfattar bland annat optimering av befintliga tekniska system och handlingsplaner för fortsatt energieffektivisering.

AFRY energieffektiviserar hotellkedja
Energisamarbetet offentliggjordes i samband med Nordic Choice Hotels årliga konferens den 19-20 juni där AFRY och projektledarna på Choice presenterades som A-Team, en referens till tv-serien från 80-talet med samma namn. Precis som i tv-serien kommer AFRYs team att åka runt i en särskild buss när de besöker hotellen och löser uppdragen. Foto: Erik Krafft

Uppdraget inleds efter sommaren med ett pilotprojekt på tolv hotell. Om det faller väl ut är planen att fortsätta med merparten av hotellen inom Nordic Choice.

– Det känns väldigt kul att ingå ett långsiktigt samarbete med en kund som har höga ambitioner på klimatområdet. AFRY har gedigen kompetens inom energieffektivisering och ser detta som en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle. Förhoppningsvis leder Nordic Choice Hotels vägen och vi hoppas att de andra stora hotellkedjorna följer efter, säger Mattias Andreassen, affärsområdeschef för AFRY:s bygg- och fastighetserbjudande.

Första steget i samarbetet blir injustering och optimering av befintliga system såsom värme, ventilation och vatten. AFRY kommer också arbeta med att höja medvetenheten hos hotellpersonalen och hjälpa hotellen att öka sin beställarkompetens. För varje hotell upprättas en handlingsplan med förslag på energieffektiva investeringar.

Nordic Choice Hotels har totalt 214 hotell i fem länder samt 3 000 lägenheter. Under pandemin tog hotellkedjan fram en ny strategi med ökat fokus på hållbarhet och där fastslås att fastigheternas energiprestanda spelar en viktig roll för att minska företagets CO2-avtryck. I AFRY:s energisamarbetsavtal finns inbyggda incitament att spara så mycket energi som möjligt.

– Vi har stort förtroende för AFRY då de redan har hjälpt oss att göra energikartläggningar på ett antal hotell. De har hög kompetens och en stark lokal närvaro i Norden som matchar vår organisation, säger Fredric Landell, Chief Project Officer på Nordic Choice Hotels.

Källa: AFRY

Publicerad 30 juni 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.