Solenergi | 10 jun 2022

Absolicon satsar mer på forskning och utveckling

Absolicon utökar sin R&D-avdelning med en ny industridoktorand från Umeå universitet. Tjänsten är på halvtid och ska fokusera på hur solfångare kan användas för fjärrvärme på norra breddgrader.

Absolicon satsar mer på forskning och utveckling
I samarbete med Umeå universitet ska Absolicon göra en studie kring hur integration av solvärme till fjärrvärmesystem påverkar energisäkerheten, ekonomisk potential, teknologi för värmeproduktion, olika bränslen samt klimatpåverkan. Foto: Absolicon

Industridoktorandtjänsten innebär att forskaren kommer jobba för Absolicon samtidigt som hen tar ut en akademisk doktorsexamen. Umeå universitet står för halva lönekostnaden.

Projektet handlar om solenergi som är en viktig källa för förnybar energi som kan tillämpas på många olika sätt. Bland annat kommer det att fokusera på hur solfångare kan användas för fjärrvärme i norra breddgrader, som i de nordiska länderna, och de energi- och miljöeffekter förändringar som sker när man minskar användning av fossila bränslen.

Studien kommer även att se på hur integration av solvärme till fjärrvärmesystem påverkar energisäkerheten, ekonomisk potential, teknologi för värmeproduktion, olika bränslen samt klimatpåverkan. Resultaten kommer att bidra till strategier i det nationella initiativet ”Fossilfritt Sverige”, målet att ha noll utsläpp år 2045.

Absolicon driver ett antal olika forskningsprojekt som presenterats i kvartalsrapporter samt löpande arbete med att utvärdera och skriva ansökningar för deltagande i olika program för grön omställning.

Källa: Absolicon

Publicerad 10 juni 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.