Solenergi | 22 maj

Åbro första självförsörjande bryggeriet på solenergi

Under 2022 påbörjades byggnationen av Sveriges största industrianslutna solcellspark. Den ligger i direkt anslutning till Åbros bryggeri och är nu i full drift.

Åbro första självförsörjande bryggeriet på solenergi
Åbro Bryggeri blir med sin solcellspark Sveriges första bryggeri som är självförsörjande på solenergi. Foto: Åbro

Åbrobryggeriet har sedan 2015 varit fossilfria och under 2018 monterades solcellspaneler på verksamhetens tak, ett arbete som då räknades till Sveriges största takmonterade solcellsanläggning och har producerat mer än en halv miljon KWh per år.

Nu tas nästa steg och Åbro blir därmed Sveriges första bryggeri som är självförsörjande på solenergi. Under våren har man byggt om åkern utanför bryggeriet till en solcellspark som är beräknad att generera en toppeffekt på 7,5 MWp.

Solcellsparken innebär att Åbro Bryggeri nu kommer kunna producera stora mängder energi på ett säkert sätt, samtidigt som verksamheten bidrar till ett mer hållbart samhälle. Med en panelyta på omkring 9 hektar täcker anläggningen en fjärdedel av Åbro Bryggeris totala yta och är dubbelt så stor som bryggeriet i sig.

Vår plan är att se över alla transporter för att göra dem helt fossilfria. Det är ett arbete som vi kommer att kunna genomföra genom att producera vätgas av överskottselen från solcellsparken som då kan driva våra lastbilar

Årsvolymen av solcellsparken kommer att generera mer el än vad bryggeriet och ciderfabriken förbrukar ihop, vilket innebär att man numera bedriver hela anläggningen på enbart solenergi.

— Solcellsparken är en otroligt positiv satsning för vår miljöprofil och vårt hållbarhetsarbete framöver. Solenergi är ett av de miljövänligaste sätten att framställa el på med en minimal inverkan på miljö och natur. Det är ett arbete som följer den målbild och strategi som vi har när vi tittar långsiktigt på vart Åbro Bryggeri vill gå, säger Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro Bryggeri.

Redan nu har bryggeriet börjat tänka på nästa steg – att producera vätgas av överskottselen från solcellsparken som ska kunna driva företagets lastbilar.

— Vi är så glada att solcellsparken äntligen är i drift men självklart tänker vi alltid på vad nästa steg ska bli. Vår plan är att se över alla transporter för att göra dem helt fossilfria. Det är ett arbete som vi kommer att kunna genomföra genom att producera vätgas av överskottselen från solcellsparken som då kan driva våra lastbilar, säger Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri.

 

Källa: Åbro

Publicerad 22 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.