Omställning | 18 apr

Pappersbruket som satsar på hållbar energi

Arctic Paper Munkedal ställer om brukets energiförsörjning med hjälp av en ny fastbränslepanna. Tack vare flera satsningar på senare tid är bruket idag en av världens mest miljövänliga pappersproducenter.

Pappersbruket som satsar på hållbar energi
2021 sattes spaden i marken för den nya energianläggningen i Munkedal. Nu har bolagen gått i mål och Arctic Papers vd Kent Blom och Advens industriansvarig Henrik Johansson Casimiro kan fira att papper produceras med ånga från återvunna bränslen. Foto: Adven

− Investeringarna i Arctic Papers energiomställning stärker vår konkurrenskraft och minskar vår miljöpåverkan, säger Kent Blom, vd Arctic Paper Munkedals.

Papperskoncernen Arctic Paper fokuserar både på hållbara energilösningar och på initiativ för att förbättra den biologiska mångfalden. En skräddarsydd 30 MW ångpanna – som drivs med återvunna bränslen – möjliggör ett skifte från naturgas och minskar CO2-utsläppen från brukets ångproduktion. Genom att omvandla återvunnet material till energi har energikostnaderna stabiliserats och minskats.

− Vi hoppas att samarbetet inspirerar fler och skyndar på omställningen i industrin, säger Henrik Johansson Casimiro, SVP Industrial Energy Solutions på Adven.

En skräddarsydd 30 MW ångpanna – som drivs med återvunna bränslen – möjliggör ett skifte från naturgas och minskar CO2-utsläppen från brukets ångproduktion. Foto: Adven

Arctic Paper Munkedals har tidigare investerat i att utöka den egna vattenkraften, vilket har bidragit till att bruket idag är ett av Europas mest resurseffektiva bruk. Flera andra miljöinsatser görs också för att ta hand om och förbättra den biologiska mångfalden i Örekilsälven och i närliggande natur.

− Vi känner stark framtidstro och behöver anställa nya medarbetare under de kommande åren. Att vara en attraktiv arbetsplats är ännu ett skäl till att göra hållbara investeringar, säger Kent Blom.

Källa: Adven

Publicerad 18 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.