Vattenskador | 12 apr

90 000 vattenskador i svenska hem

90 000 vattenskador i svenska hem anmäldes till försäkringsbolagen under 2023. Den stränga vintern har orsakat frysskador och svenskarna behöver förbereda sig bättre för kalla vintrar, enligt Vattenskaderapporten som presenteras idag.

90 000 vattenskador i svenska hem
Den kalla vintern märks på antalet frysskador på ledningssystem, enligt Vattenskadecentrum.

– Trenderna från tidigare år håller i sig; åldrade kall- och varmvattenledningar står för flest skador generellt, hela 55 procent av alla ledningsskador. Tyvärr är köket fortfarande det rum i huset som har flest vattenskador, ofta på grund av nyare kylskåp. Vattenskador som orsakas av tätskikt fortsätter att minska. Majoriteten av skadorna i tätskikt, 80 procent, sker i golv, säger Pierre Lundborg, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum.

Vattenskadecentrum är en sammanslutning av försäkringsbolag och branschorganisationer, som varje år ger ut Vattenskaderapporten. I rapporten finns siffror och analyser om inrapporterade vattenskador från försäkringsbolagen. Under 2023 rapporterades 90 000 vattenskador in. Av dessa besiktades 35 099 skador, vilket är antalet som ligger till grund för 2023 års Vattenskaderapport.

– Kombinationen äldre ledningar och sträng kyla, där ledningarna inte är ordentligt isolerade, leder tyvärr till kostsamma vattenskador. Samtidigt är det relativt enkelt att se över sina ledningar, åtgärda bristfällig isolering och stänga av inkommande vatten i sommarhus i tid innan vintern, säger Pierre Lundborg.

20 procent av skadorna på ledningssystem orsakades av frysskador under fjolåret. Frysskador har ökat de senaste åren. De flesta, 55 procent, av alla skador i ledningssystem kommer från tappvattensystemen, medan 29 procent kommer från avlopp, 15 procent från värme system och endast en
procent från vattenburen golvvärme.

Källa: Vattenskadecentrum

Publicerad 12 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.