GEOENERGI | 5 mar 2020

88 borrhål värmer i Sundbyberg

88 borrhål värmer i Sundbyberg

88 borrhål har borrats ner till 300 meters djup i berglagret i Umami Park, Sundbyberg. Här hämtas geoenergi till den energicentral som ska försörja Centralkvarterets 37 000 kvadratmeter med värme och komfortkyla. Anläggningen drivs av Wallenstams vindkraftsel och är nu driftsatt i anslutning till att de första hyresgästerna flyttar in i de moderna, ombyggda, lokalerna.

– Att borra för geoenergi och en energicentral i ett så pass centralt läge samtidigt som byggnation och utveckling pågår för fullt i Umami Park har varit en utmaning. Samtidigt visar det också att ett aktivt miljöarbete kan bedrivas överallt, säger Mathias Aronsson, vice vd på Wallenstam.

Att borra för geoenergi och en energicentral i ett så pass centralt läge samtidigt som byggnation och utveckling pågår för fullt i Umami Park har varit en utmaning.

Energicentralen har byggts i fastighetens bottenvåning och förser hela fastigheten med värme och kyla. På sommar och höst hämtas kyla ur berget för att kyla fastigheten samtidigt som överskottsvärmen från fastigheten pumpas ned i berget. Det innebär i sin tur att berget blir varmare och värme lagras inför kommande vinter.

– Vi vill göra mer än bygga nya bostäder och bidra till en aktiv stadsutveckling. När vi utvecklar och bygger nytt gör vi det för framtiden. Vi var först i branschen att vara självförsörjande på förnybar energi genom vår vindkraftsatsning. Vår satsning i centralkvarteret i Umami Park gör dels energianvändningen där helt CO2-fri, dels påverkas framtida driftkostnader positivt, säger Mathias Aronsson.

Samarbetspartners i bergvärmeprojektet är Creanova och Bygg R1.

Källa: Wallenstam

Publicerad 5 mars 2020

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.