Grattis på 50-årsdagen!
För 50 år sedan inrättades ämnet installationsteknik på Chalmers – en satsning som idag har resulterat i 68 forskarexamina och utbildning av över 1 000 ingenjörer.

Från början var syftet att möta behovet av energieffektiva lösningar för byggnader, en insikt som blev allt viktigare efter oljekriserna på 70-talet.
– Idag har installationstekniken en central roll i både energieffektivisering och inomhusklimat, något som är avgörande för framtidens byggnader, säger Lars Ekberg, professor i installationsteknik på Chalmers.

Initiativet kom från Olle Eriksson på Byggforskningsrådet, som såg ett behov av energiteknik kopplat till byggnader. 1973 inrättades därför ämnet på Chalmers, tillsammans med motsvarande satsningar på KTH och LTH. Med installationsteknik inkluderades frågor om inomhusklimat, ventilation, värmesystem och energioptimering – områden som med tiden blivit alltmer komplexa.
1975 förordnades Enno Abel som professor och utvecklade verksamheten vidare. Under hans ledning byggdes både kurser och forskningsmiljöer upp, bland annat ett laboratorium som fortfarande är en viktig del av ämnet. Forskningen finansierades initialt av Byggforskningsrådet, men senare tog Energimyndigheten och Formas över som huvudfinansiärer.
Idag har installationstekniken en central roll i både energieffektivisering och inomhusklimat, något som är avgörande för framtidens byggnader
Under 1990-talet ökade kopplingen mellan akademin och näringslivet, vilket ledde till att CIT Energy Management AB (numera CIT Renergy AB) bildades för att hantera konsultverksamhet och internationella uppdrag. Chalmers forskare har även varit drivande i initiativ som Energimyndighetens beställargrupp Belok och samverkansprojektet Lågan för energieffektiva byggnader.
När Chalmers omorganiserade 2005 blev installationsteknik en del av Institutionen för Energi och Miljö, och utbildningen anpassades till Bologna-processen för att få jämförbara högre utbildningsprogram i Europa. Sedan 2017 är installationsteknik en del av Institutionen för Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik.
Chalmers installationsteknik
- Ämnet installationsteknik inrättades på Chalmers för 50 år sedan. Enno Abel blev förordnad som professor 1975 och sedan dess har verksamheten lett till 68 forskarexamina och långt över 1 000 högskoleutbildade ingenjörer.
- Både Enno Abel och nuvarande professor Lars Ekberg har belönats med Rehva Professional Award in Education.
- Bland de som har en forskarexamen har 13 gjort en karriär inom akademin och flera inom näringslivet – tillsammans bildar de ett unikt alumninätverk.
Forskningen inom installationsteknik har haft en tydlig inriktning på energieffektivisering och inomhusklimat. Totalt har 43 personer tagit en doktorsexamen och 13 av dem har gjort akademisk karriär. Bland dem finns sex professorer, både i Sverige och utomlands. Andra har gått vidare till näringslivet, där de innehaft ledande positioner på företag som AstraZeneca, Fläkt Group och Rise, eller startat nya företag som Aktea.
– Vi har aldrig haft svårt att hitta områden där vår forskning gör skillnad. Men eftersom bygg- och fastighetsbranschen har begränsade forskningsbudgetar har vi fått konkurrera om finansiering från olika forskningsråd och samarbetspartners, säger Lars Ekberg.
Med installationsteknik inkluderades frågor om inomhusklimat, ventilation, värmesystem och energioptimering – områden som med tiden blivit alltmer komplexa.
Med ökade krav på energieffektivitet och bättre inomhusmiljöer blir installationsteknik allt viktigare. Idag är byggnaders system betydligt mer avancerade än på 1970-talet, och forskningen fokuserar på att optimera styrning, övervakning och samordning av tekniska installationer.
Chalmers roll inom området är fortsatt stark, men beroendet av extern finansiering är en utmaning. Förhoppningar finns att Chalmersstiftelsen ska kunna bidra till långsiktig forskning, vilket skulle minska behovet av att förlita sig på kortsiktiga projektmedel.
Med en lång historia av innovation och samverkan står ämnet installationsteknik på Chalmers väl rustat för att möta framtidens utmaningar inom hållbart byggande och energieffektivitet.
Huvudpersoner
En sammanställning av huvudpersonerna (med foto) tillsammans med en alumnilista med nuvarande arbetsgivare, examensår och ämnet, med mera för respektive doktors- eller licentiatexamen, finns under installationsteknik här.