Energigemenskap | 2 maj 2023

4,5 miljoner till forskning om energigemenskaper

Energimyndigheten har fördelat 87 miljoner till 16 nya forskningsprojekt som ska bidra till att öka takten i energi- och klimatomställningen. Ett av dessa handlar om lokala energigemenskaper i samverkan och drivs från Lunds universitet.

4,5 miljoner till forskning om energigemenskaper
Energigemenskaper ska studeras i ett nytt projekt vid Lunds universitet med stöd från Energimyndigheten. Foto: Shutterstock

Projektet syftar till att öka kunskapen om lokala energigemenskapers roll i en hållbar energiomställning. Detta görs genom att praktiskt studera hur energigemenskaper kan bidra till lokala mervärden, utöver en energiomställning, och hur nya former för samverkan med andra samhällsaktörer kan se ut.

Det är ett samarbete mellan Lunds universitet, Röstånga energikooperativ ekonomisk förening, EvalPart AB och Svalövs kommun. Gemensam kunskapsproduktion mellan projektpartners och referensgrupp är ett centralt element. Projektet innefattar följeforskning av Röstånga energikooperativs verksamhet samt fallstudier av andra liknande energigemenskaper i Sverige.

Energimyndigheten har beviljat totalt 4,5 miljoner kronor till projektet som ska pågå till och med 2025.  Projektets resultat kommer att främja den svenska utvecklingen av energigemenskaper och öka kunskapen om vilka mervärden de kan bidra till.

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 2 maj 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.