HÅLLBART | 9 jan

400 nya Svanenmärkta bostäder i Göteborg

Stena Fastigheter inleder nu den tredje och sista etappen i det nya kvarteret Ekebäckshöjd i Högsbo, Götborg, där fokus ligger på att bygga grönt och göra det lätt för de boende att leva hållbart. 400 nya bostäder, certifierade med Svanen, ska inflyttningsklara till 2025.

400 nya Svanenmärkta bostäder i Göteborg
Nu startar Stena Fastigheter byggnationen av den tredje och sista etappen i Ekebäckshöjd, Högsbo i Göteborg. De nya husen byggs klimatsmart och certifieras med Svanen. Bild: Stena Fastigheter

– Vi bygger långsiktigt och med fokus på hållbarhet. Det innebär en miljömässig byggnation, delningsmöjligheter och olika mobilitetsåtgärder. Vi utvecklar kvarter där man trivs och vill bo och verka länge, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter Göteborg.

För att minska CO2-påverkan kommer fastigheterna byggas med återvunnet tegel och grönytorna tar hand om dagvatten. Gemensamma tvättstugor för alla boende, solceller på taken och batterilager bidrar också till ett hållbart kvarter. Svanen-certifieringen innebär dessutom att bostäderna är byggda efter höga miljö- och hälsokrav på produkt- och miljöval, har en låg energiförbrukning och ett trivsamt inomhusklimat.

Att installera solceller, energieffektivisera våra fastigheter och återbruka material är en del i arbetet med att halvera vår klimatpåverkan till 2030

Stena Fastigheter bygger Ekebäckshöjd intill det befintliga bostadsområdet Pennygången, som består av 771 hyresrätter. Med de totalt 760 nya bostäder dubblerar man antalet lägenheter i området. Byggnationen startade under 2018. Först ut var äldreboendet, en matbutik och gym. Därefter startade bygget av 360 hyres- och bostadsrätter där inflyttning pågår. I gatuplan finns en förskola med 4 avdelningar och inom kort öppnar en restaurang och andra efterlängtade verksamheter.

I etapp tre byggs tre hus med 240 hyresrätter och 160 bostadsrätter, tvättstugor på gården och en gemensam lounge med bland annat plats för co-working. De gröna gårdarna bjuder in till gemenskap och här finns möjlighet till gemensam odling.

– Vi vill göra det enkelt för de boende att kunna dela. Dela utrymme, dela tid tillsammans, dela på saker som verktyg och spel. Vi ser också ett ökat behov av att kunna erbjuda bra platser för de som arbetar på distans, säger Agneta Kores.

 

Källa: Stena Fastigheter

Publicerad 9 januari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.