Brandskydd | 3 nov 2022

4 av 10 bostäder har bristande brandskydd

4 av 10 bostäder har bristande brandskydd. Det framgår av de besiktningar som Anticimex gjort. För få brandvarnare och avsaknad av brandfilt är de vanligaste bristerna.

4 av 10 bostäder har bristande brandskydd
40 procent av de bostäder som Anticimex besiktigat senaste året har brister i sitt brandskydd. Foto: Anticimex

Anticimex genomför varje år cirka 100 000 skadeförebyggande besiktningar av villor, fritidshus, radhus, parhus och kedjehus i hela landet.

En sammanställning av besiktningsprotokollen visar att många har brister i brandskyddet hemma. Mellan 1 oktober 2021 och 31 september 2022 besiktigade Anticimex 109 001 småhus, och 41 procent av dem fick minst en anmärkning på brandskyddet.

— Tyvärr ser vi att många hus i Sverige har brister i brandskyddet, säger Johannes Eklund, brandskyddsexpert på Anticimex. Därför uppmanar vi alla husägare att se över sitt brandskydd. Och det är ett bra tillfälle att ta tag i det nu inför vintern, när många tänder ljus och eldar i öppna spisen.

För att ha ett fungerande brandskydd hemma är grunden att se till att det finns tillräckligt med brandvarnare, testa löpande att de fungerar och ha rätt typ av brandsläckare samt brandfilt lättillgängligt. Dessvärre visar Anticimex besiktningar att vart femte hus har för få brandvarnare. Dessutom saknar 4 procent av husen brandvarnare helt och hållet, trots att det finns krav på brandvarnare i bostäder.

— Brandvarnare är en billig investering och räddar liv, så det är allvarligt att så pass många har för få brandvarnare eller till och med ingen alls, säger Johannes Eklund. I bostäder bör det finnas en fungerande brandvarnare per 60 kvadratmeter, i eller i anslutning till alla sovrum, i anslutning till köket och på varje våningsplan.

I 8 procent av de besiktigade husen saknades brandsläckare. Andra brister var att brandsläckaren inte var av typen pulversläckare på minst 6 kg (8%), att den var äldre än 10 år (1%) och att brandsläckaren var olämpligt placerad (1%). En annan vanlig brist är att det saknas brandfilt. Rekommendationen är att det bör finnas en brandfilt i varje bostad.

 

Källa: Anticimex

Publicerad 3 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.