kommunhus | 10 feb 2023

30 procent lägre energianvändning i Sollentunas nya kommunhus

När Sollentunas kommunhus renoverats har hållbarhet och minskad energiförbrukning varit ledorden. Genom smart planering och användandet av ny teknik är energibehovet drygt en tredjedel lägre än tidigare.

30 procent lägre energianvändning i Sollentunas nya kommunhus
Sollentuna kommunhus har renoverats med hållbarhet och minskad energianvändning i åtanke. Foto: Sollentuna kommun
Henrik Thunes, kommunstyrelsens ordförande, Sollentuna kommun. Foto: Sollentuna kommun

– En av de viktigaste delarna i renoveringen var att det färdigrenoverade huset skulle ha en betydligt lägre energikonsumtion. Genom smart planering och användandet av ny teknik är energibehoven drygt en tredjedel av det ursprungliga behovet. Sollentuna ska vara ledande i arbetet med att bli grönare och effektivare och Turebergshuset är en viktig del i det, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Turebergshuset är Sollentunas kommunhus. Det är 17 våningar högt och har en stomme i betong. Många tekniska installationer hade överskridit sin tekniska livslängd och har därför bytts ut. Husets tekniska system för ventilation, värme, vatten och avlopp var uttjänta, vilket skapat problem under flera år med vattenläckor, stopp i avloppen och dålig luft. Dessutom är gammal uttjänt teknik mycket mer energikrävande än ny, energisnål teknik.

Nu har huset nya ventilationsaggregat, ny ledbelysning och modern styrteknik, som tillsammans med ny isolering i ytterväggar, nya fönster och bättre isolerat tak kommer att dra betydligt mindre energi i framtiden.

Nu återstår att följa upp den minskade energiförbrukningen med kontinuerliga mätningar samt fortsätta arbetet med ytterligare åtgärder

På taket finns runt 250 kvadratmeter solceller, totalt 149 paneler, som tillsammans kan alstra upp till 59 kW eleffekt eller cirka 48 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 25 procent av Turebergshusets elbehov.

– Det pågår sedan en längre tid ett mycket metodiskt arbete inom hela kommunkoncernen med att minska energiförbrukningen. Renoveringen av Turebergshuset har många fördelar, inte minst genom att detta stora hus aktivt bidrar till det viktiga arbetet med att minska energiförbrukningen. Tidiga redovisningar indikerar att vi minskat energiförbrukningen till cirka en tredjedel av vad den var innan renoveringen, vilket är glädjande. Nu återstår att följa upp den minskade energiförbrukningen med kontinuerliga mätningar samt fortsätta arbetet med ytterligare åtgärder, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i Sollentuna kommunfastigheter AB (SKAB).

Entreprenören har också startat ett samarbete med Ankarstiftelsen under ombyggnaden. Stiftelsen tar hand om byggmaterial som blir över och hittar nya användare. På så sätt har allt som kunnat återanvändas, både i själva husbygget och i inredningen.

Källa: Sollentuna kommun

Publicerad 10 februari 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.