Dags att energirenovera Sverige
Dags för politiken att leverera. Så sammanfattar Lotta Bångens, vd på Eneff, budskapet från initiativet Energirenovera Sverige – ett branschgemensamt upprop för att snabba på energieffektiviseringen i svenska byggnader.

Bakgrunden är EU:s skärpta krav på energieffektivisering, där alla medlemsländer senast 2025 ska presentera en nationell renoveringsplan i linje med målet om nollutsläppsbyggnader till 2050. För att Sverige ska klara omställningen krävs tydligare styrmedel och ett skärpt politiskt fokus, menar aktörerna bakom initiativet.
– EU-direktiven innebär en stor omställning och då är det väldigt viktigt att vi tillsammans med politiken skapar bästa möjliga förutsättningar för sektorn att genomföra den, säger Helen Aristondo Magnusson, energiexpert på Installatörsföretagen.
Genom att skapa rätt förutsättningar kan vi frigöra enorma mängder energi, minska beroendet av importerad el och stärka svensk industri.
– Genom initiativet Energirenovera Sverige visar vi politiken hur vi tillsammans kan accelerera det här arbetet framåt.
I förslaget presenteras en rad åtgärder som bland annat syftar till att underlätta investeringar, höja kvaliteten i renoveringsprojekt och skapa långsiktiga incitament. Bland annat föreslås:
- Tydliga regelverk för energieffektivisering vid renovering
- Ett enkelt och långsiktigt investeringsstöd
- Starkare incitament för energirenoveringsplaner
- Att LOU inte ska vara en bromskloss
- Kvalitetssäkring av kompetens inom energirenoveringar
- Marknadsbaserade styrmedel
– Tekniken och viljan finns. Men det krävs politisk handlingskraft och styrmedel för att göra det möjligt att få ihop fler energieffektiviseringskalkyler och korta de ofta onödigt långa processerna, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges allmännytta.
Bakom initiativet står en bred koalition med aktörer som Sveriges allmännytta, Fastighetsägarna Sverige, Swedisol, Svensk ventilation, NCC och Vinci Energies Sweden. Förslagen har tagits fram i samarbete med fastighetsägare, entreprenörer, konsulter och branschorganisationer.
EU-direktiven innebär en stor omställning och då är det väldigt viktigt att vi tillsammans med politiken skapar bästa möjliga förutsättningar för sektorn att genomföra den.
– Energieffektivisering är inte bara en klimatfråga – det är en fråga om konkurrenskraft, energisäkerhet och ekonomisk tillväxt, säger Lotta Bångens.
– Genom att skapa rätt förutsättningar kan vi frigöra enorma mängder energi, minska beroendet av importerad el och stärka svensk industri.
Källa: Installatörsföretagen