Dricksvatten | 7 dec 2023

1,5 kilometer vattenledning i Drottningsholmssundet

Stockholms infrastruktur för dricksvatten behöver byggas ut, byggas om och renoveras för att säkra vattenleveranserna i framtiden. En viktig etapp i Stockholm och Huddinges omfattande satsning är en 1,5 kilometer lång dricksvattenledning som är på väg att sänkas ner i vattnet utanför Drottningholms slott mellan Lovö och Kärsö.

1,5 kilometer vattenledning i Drottningsholmssundet
En ny huvudvattenledning sänks ner i Drottningholmssundet för att säkra dricksvattnet för ytterligare en halv miljon Stockholmare. Foto: Stockholm Vatten och avfall

– Det är första gången en så här stor och lång vattenledning sänks ner. Den är en del i ett av Stockholms största infrastruktursatsningar för att säkerställa behovet av dricksvatten, samtidigt som vi bygger om de delar av vattenledningarna som är uttjänta och som behöver bytas ut, säger enhetschef för förnyelseplanprojekt, Eva Wilmin på Stockholm Vatten och Avfall.

Den sällsynt långa vattenledningen har nu dragits ut över vattnet från Kärsön in i Drottningholmssundet. Den ena änden har fästs i sponten på Kärsön och den andra änden har fixerats på andra sidan mot Lovö vattenverk. Ledningen har fyllts på med dricksvatten från Kärsön medan luft pumpas ut från andra hållet. Ett precisionsarbete som får ledningen att långsamt sänkas mot botten.

– Anledningen till att vi har valt att lägga huvudvattenledningen genom Drottningholmsundet är att det är både en hållbar och en effektiv lösning, berättar Eva Wilmin.

De nya vattenledningarna är en del i den nya dricksvattenledningen som kommer att gå från vattenverket på Lovön till Trekantens vattentorn i Nybohov.

Källa: Stockholm Vatten och Avfall

Publicerad 7 december 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.