ISH: Inga solceller i soporna!
Ett startupföretag testar använda solceller - och säkerställer att de kan användas igen. Hundratusentals hushåll kan få energi från solceller som inte borde ha kastats.

Braunschweig i Tyskland har en kvarts miljon invånare. Luisa Schulze är en av dem.
– Hela energibehovet i min stad skulle kunna täckas av solcellspaneler som har kasserats. Idag hamnar de i avfallshanteringen. Det är detta vi vill förändra. Vi vill ge kasserade moduler ett nytt liv och främja återanvändning, säger Luisa Schulze.
Hon har startat Better Sol just för att göra något åt solceller som slängs.
De riktigt trasiga modulerna går till återvinning, medan vi säljer de fullt fungerande vidare som begagnade.
– Energikrisen och de stigande elpriserna påverkar vår vardag. Ändå kommer över två miljoner solcellspaneler att kasseras i år, trots att de fortfarande fungerar, säger hon.
Better Sol har byggt sin egen teststation för att undersöka dessa solcellspaneler.
– Vi skiljer de fungerande från de defekta. De riktigt trasiga modulerna går till återvinning, medan vi säljer de fullt fungerande vidare som begagnade, berättar Luisa Schulze.
Teststationen undersöker hur ramen ser ut, om det finns skador på ytan och om kontakterna är intakta. Sedan mäts prestandan för att se hur mycket el modulen fortfarande producerar och om den är lämplig för återanvändning.
– Vi analyserar även solcellslagren på mikronivå för att bedöma om cellerna fortfarande fungerar eller om de har för många sprickor och skador. Till sist testar vi den elektriska säkerheten, säger hon.
Hela energibehovet i min stad skulle kunna täckas av solcellspaneler som har kasserats. Idag hamnar de i avfallshanteringen.
Better Sols programvara kan ge en exakt bedömning av hur bra modulen fungerar och hur länge den kan användas. Luisa Schulze menar att återvinningsföretag och solkraftsanläggningar tjänar på att sälja sina moduler istället för att betala dyrt för att göra sig av med dem.
– Våra begagnade solcellspaneler är inte så gamla som man kanske tror. Moduler från kommersiella fastigheter kan vara bara två till tre år gamla, medan de som kommer från solparker ofta är mellan sju och tio år gamla. Det är mycket ungt för en solcellspanel, som har en livslängd på 20–30 år, säger hon.
De återanvända modulerna säljs till 30 procent lägre pris än nya.
Georg Mathisen