ISH: ”Bara tio procent korrekt”
De digitaliserar värmesystemet på en timme – utan att behöva en tekniker. Över 90 procent av värmesystemen är felinställda, menar Matthias Zeh. Han är vd för Sensaru. Det tyska startupföretaget deltog på ISH-mässan i Frankfurt med stora siffror och starka påståenden.

– Här i Tyskland går över 30 procent av all energi som används till byggnader. Det mesta av detta används för uppvärmning och varmvatten. Problemet är att över 90 procent av alla värmesystem är felinställda, säger Matthias Zeh.
Dessutom har många anläggningar inte justerats på flera år.
– Därför använder de onödigt mycket energi. Detta innebär att det finns en enorm potential för energibesparingar och kostnadsreducering, säger han.
Sensarus lösning är att digitalisera värmesystemet – och det ska gå på en timme.
Här i Tyskland går över 30 procent av all energi som används till byggnader. Problemet är att över 90 procent av alla värmesystem är felinställda.
– Vi har utvecklat ett system baserat på IoT – sakernas internet – som gör det möjligt på under en timme, utan att en tekniker behövs, säger Matthias Zeh.
Fastighetsskötaren eller driftansvarig får några sensorer och en gateway. När de är installerade börjar systemet samla in data omedelbart.
Sensorerna registrerar temperatur, flöde och värmeförbrukning. Data skickas varannan minut. Sedan används artificiell intelligens för att analysera värmesystemet och justera det för optimal drift. Systemet skickar automatiskt tillbaka värmekurvor till anläggningen.
– Resultatet är 10 till 20 procent lägre energikostnader och ett betydligt minskat koldioxidutsläpp. Men det ger också bättre värmekomfort i byggnaderna, enligt Matthias Zeh.
Georg Mathisen