Ny deklaration – och så blev det sämre energiklass
Samfälligheten uppgavs ha förbättrat sin energiklass från G till B, men en ny energideklaration visade istället C. Skillnaden för energiprestandan var 51 procent. Samtidigt lyfts behovet av tydligare regler och bättre kvalitetssäkring av energideklarationer.

Energi & Miljö skrev i nr 6–7 2024 om Heinöhems samfällighetsförening på Hönö i Göteborg som hade gått från energiklass G till B. Förbättringen berodde bland annat på installation av solhybrider och bergvärme. Samfälligheten med 48 radhus och 46 lägenheter, som är en bostadsrättsförening, byggdes 1969.
Att hus från 1960- eller 70-talet skulle nå energiklass B med de åtgärder som har utförts är dock osannolikt.
Uppgiften om energiklassningen har visat sig bygga på en energideklaration från 2022. Deklarationen utfördes på en enskild fastighet i samfälligheten i samband med en försäljning. När energideklarationer för övriga fastigheter
gjordes förra året blev resultatet istället C. Energideklarationen från 2022 visar primärenergitalet 47 kWh/m² och år vilket innebär energiklass B. Deklarationen från 2024 gav istället 71 kWh/m² och år, det vill säga energiklass C. Skillnaden är därmed hela 51 procent. Gränsen till B går
vid 68 kWh/m² och år.
Den certifierade energiexperten som upprättade fjolårets energideklaration anser att den tidigare deklarationen innehåller flera felaktigheter och för låga förbrukningsvärden. Exempelvis har det inte tagits hänsyn till hela den el som föreningen köper in för att driva värmepumpar och andra systemkomponenter. Enligt energiexperten har det heller inte beaktats att olja används som kompletterande spetsvärme under vintern i den tidigare deklarationen.
Personen som upprättade energideklarationen med energiklass B förklarar att oljepannan enligt fastighetsägaren inte använts som spets under den aktuella mätperioden. Det kan ha haft betydelse för de olika resultaten då det beräkningsmässigt är positivt i energideklarationen att olja inte har använts. I energiberäkningen som fick en C-klassning under en annan tidsperiod hade oljepannan använts. Resultatet kan även bli olika beroende på vilket beräkningsprogram man använder, uppger personen som upprättade den första energideklarationen.

framhåller Daniel Ell, certifierad energiexpert på Skånsk värmebild. Foto. Skånsk värmebild
Daniel Ell, certifierad energiexpert på Skånsk värmebild, vill inte avgöra energiklassen i det aktuella fallet utan att ha alla nödvändiga bakgrundsuppgifter och att ha varit på plats. Att hus från 1960- eller 70-talet skulle nå energiklass B med de åtgärder som har utförts där är dock osannolikt enligt hans erfarenhet.
– Oavsett det har den här samfälligheten gjort en fantastisk resa genom att spara enorma mängder energi.
När det gäller solel sker ofta felberäkningar, påpekar han.
Det handlar ju inte bara om att uppfylla ett lagkrav, utan att fastighetsägare ska få relevant information om sin byggnad.
– Solel får endast tillgodoräknas i energideklarationen när den produceras och används samtidigt, vilket främst innebär det som används i fläktar och pumpar. Många energiexperter räknar dock med att fastigheten mer eller mindre använder 100 procent av sin solproduktion.
En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är kulvertförluster, framhåller Daniel Ell.
– Reglerna för energideklarationer behöver bli tydligare, exempelvis beräkningen av solel, fastslår han.

Lotta Bångens, vd för Eneff, Energieffektiviseringsföreningen, anser att kravet på certifierade energiexperter inte räcker för att energideklarationerna ska hålla en fullgod kvalitet.
– Prispressen på energideklarationen har blivit hård på grund av att många fastighetsägare bara vill uppfylla lagen och göra det så billigt som möjligt. Det leder till att en del personer utför deklarationer som inte håller måttet.
– De låga priserna innebär att tiden blir för kort för att hinna med att göra en rimlig analys av byggnadens energiprestanda och föreslå åtgärder som är anpassade för den. Det borde därför även vara tillsyn av kvaliteten på energideklarationen och inte bara på att den är utförd , säger hon.
Lotta Bångens tycker också att det borde talas mer om syftet med deklarationen.
– Det handlar ju inte bara om att uppfylla ett lagkrav, utan att fastighetsägare ska få relevant information om sin byggnad.
Även Lotta Bångens pekar på att energideklarationen har blivit viktigare ur ett ekonomiskt perspektiv.
Men vi ser det snarare som ett bevis på ökat intresse och svårigheter att förstå energideklarationerna, exempelvis kopplat till gröna lån.
– Bankerna använder den som underlag för räntor på gröna lån. En högre klassning kan både öka fastighetsvärdet och sänka bolåneräntan samtidigt som du gör något bra för klimatet.
Magnus Jerlmark, produktionsledare/tekniskt ansvarig på certifieringsorganet Kiwa, ser en trend med ökande klagomål på energideklarationer.
– Men vi ser det snarare som ett bevis på ökat intresse och svårigheter att förstå energideklarationerna, exempelvis kopplat till gröna lån, än att utförandet från energiexperterna blivit sämre, sa han på Energideklarationsdagen, rapporterar Slussen.biz.
Fastighetsägare kan inte överklaga energiexpertens bedömning enligt gällande regler. Däremot kan de vända sig till certifieringsorganet som utfärdat expertens certifikat om de har klagomål. Det går också att beställa en ny energideklaration från en annan certifierad energiexpert.
Boverket har fått i uppdrag att genomföra en översyn av systemet med energideklarationer. Uppdraget ska slutredovisas senast 15 december 2025.