Solenergi | 11 mar

Svenska kyrkan ingår ramavtal kring solceller

Energiengagemang har levererat solcellslösningar till Svenska kyrkan i tio års tid. Nu har ett nytt nationellt ramavtal tecknats som innebär att stift, pastorat och församlingar kan få hjälp att skräddarsy solcellslösningar.

Svenska kyrkan ingår ramavtal kring solceller
Svenska kyrkan och Energiengagemang har ingått ett nationellt ramavtal kring skräddarsydda solcellslösningar.
Tomas Lundgren, projektutvecklingschef på Energiengagemang. Foto: Energiengagemang

– Vi lägger stort fokus på hållbarhet och kunde därför presentera lösningar, processer och spårbarhet bland produkterna som ligger i linje med Svenska kyrkans höga krav. Vi är mycket glada att det resulterat i ett förnyat förtroende och ramavtal, säger Tomas Lundgren, projektutvecklingschef på Energiengagemang.

Svenska kyrkans församlingar äger tillsammans cirka 20 000 byggnader, varav ungefär 3 400 av dessa är kyrkobyggnader. Oftast är det församlingshem och maskinhallar som får solceller på taken, men även själva kyrkorna har en stor potential. De flesta äldre kyrkor är byggda i öst-västlig riktning, vilket innebär att huvuddelen har ett stort sluttande södertak.

– Vi har en stor förståelse för de utmaningar det innebär att arbeta i kulturhistoriskt värdefulla miljöer. Även om det ofta är möjligt att sätta solceller på själva kyrkorna finns ofta andra byggnader eller markytor som är bättre lämpade. Därför gör vi alltid tillsammans med församlingarna en noggrann analys av varje fastighets förutsättningar, säger Tomas Lundgren.

Inom ramen för klimatarbetet är Svenska kyrkans ambition att öka den egna produktionen av förnybar el så att den motsvarar en tredjedel av Svenska kyrkans elanvändning fram till 2028.

Källa: Energiengagemang

Publicerad 11 mars 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.