12 nya lagar för energibranschen
Energi & Miljö har listat 12 nya lagar som börjar gälla från årsskiftet och som berör vvs- och energibranschen. Civilingenjörer kan nu utbilda sig på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och det blir enklare att bygga elnät utan tillstånd - det är några exempel på nya regler och lagar.
1. Lantbruksuniversitet får examinera civilingenjörer
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) får utfärda civilingenjörsexamen. SLU vill starta en civilingenjörsutbildning som resulterar i ingenjörer som förstår ny teknik, exempelvis användning av AI.
Börjar gälla från och med den 1 januari 2025.
2. Lättare bygga interna elnät
Det blir lättare att bygga och använda elnät utan särskilt tillstånd enligt ellagen. Bland annat blir det enklare att koppla ihop anläggningar som producerar el med anläggningar som kan lagra el.
Börjar gälla från och med den 14 januari 2025.
3. Uppdaterad patentlag
Den nya patentlagen är en modernisering av 1967 års patentlag.
Börjar gälla från och med den 1 januari 2025.
4. Sänkt skatt på bensin och diesel
Skatten på bensin och diesel sänks den 1 januari 2025. Dessutom sänks skatten på bensin och diesel ytterligare den 1 juli 2025. De skattesatser som gäller för bensin och diesel efter sänkningarna 2025 ska gälla även under 2026.
Börjar gälla från och med den 1 januari 2025.
5. Lättare få tillstånd för miljöfarlig verksamhet
För att öka investeringsviljan och satsningar på modern teknik ska tillståndshanteringen bli enklare för den som ägnar sig åt miljöfarlig verksamhet.
Börjar gälla från och med den 1 januari 2025.
6. En effektivare miljöprövning
De nya reglerna ska göra miljöprövningen modernare och mer effektiv. Miljöfarlig verksamhet ska kunna förlängas i tre år utan miljökonsekvensbeskrivning. Utövaren ska därmed få mer tid att avsluta verksamheten eller få ett nytt tillstånd.
Börjar gälla från och med den 1 januari 2025.
7. Enklare att yrkesväxla
Det ska bli lättare för personer som vill utbilda sig till ett bristyrke att finansiera sina studier. Dessutom blir det möjligt för den som redan fått omställningsstudiestöd att efter en viss tid på nytt kvalificera sig för att få stödet.
Börjar gälla från och med den 1 januari 2025.
8. Blåkort för högkvalificerad arbetskraft
Det nya blåkortsdirektivet ger uppehålls- och arbetstillstånd för högkvalificerade anställda från utlandet. Kraven för ett EU-blåkort är en anställningstid på minst sex månader, under förutsättning att lönen uppgår till minst 1,25 gånger den genomsnittliga bruttoårslönen i Sverige.
Börjar gälla från och med den 1 januari 2025.
9. Olagligt med företagskapning
Företagskapning kriminaliseras och straffet för brott mot målvaktsförbudet skärps. Förseningsavgifterna vid försenad inlämning av årsredovisningar höjs och bostadsrättsföreningar och andra ekonomiska föreningar blir skyldiga att ge in sin årsredovisning till Bolagsverket.
Börjar gälla från och med den 1 januari 2025.
10. Tillgång till mätuppgifter på elmarknaden
Det har tagits fram gemensamma regler inom EU för hur företag på elmarknaden ska ge elanvändare och andra företag tillgång till elanvändarnas mät- och förbrukningsuppgifter. Därmed blir det lättare för företag som verkar i flera EU-länder att få ta del av elanvändares uppgifter.
Börjar gälla från och med den 5 januari 2025.
11. Anställningar med nystartsjobb begränsas
Arbetsgivare som nyligen har sagt upp personal på grund av arbetsbrist begränsas att anställa med nystartsjobb. Samma sak gäller arbetsgivares möjlighet att anställa anhöriga med nystartsjobb.
Börjar gälla från och med den 1 februari 2025.
12. Skattehöjning för etanolbilar
Etanolbilar har tidigare varit befriade från förhöjd fordonsskatt (malus), men nu införs malus även på dem. Det resulterar i att ägaren till en etanolbil kan få en skatteökning på över 20 000 kronor. Husbilar däremot omfattas inte längre av malus. Det kan innebära en skattesänkning på upp till 20 000 kronor för vissa husbilar.
Börjar gälla från och med den 1 februari 2025.
Läs mer om de nya lagarna här.
Eva-Maria Fasth
Källa: Regeringen