Lagring | 12 jan

106 miljoner till natriumjonbatterier

Genom Industriklivet och Energimyndigheten har Altris fått drygt 106 miljoner för att utveckla den första pilotlinan för natriumjonbatterier. Batterierna ska användas för stabilisering av elnätet och batterilagring.

106 miljoner till natriumjonbatterier
Altris har fått 106 miljoner i bidrag från Industriklivet för att utveckla natriumjonbatterier för energilagring som kraftigt sänker utsläppen. Foto: Altris

I dagsläget används till största delen litiumjonbatterier till batterilagring av energi och stabilisering av elnätet. Litiumjonbatterier kräver dyra råvaror som kobolt, nickel och koppar.

I det nya projektet med stöttning av Industriklivet planerar Altris och Northvolt att tillsammans utveckla den första pilotlinan för natriumjonbatterier, baserad på katodmaterialet Fennac, som ett mer hållbart alternativ för stabilisering av elnätet och andra användningsområden för batterilagring. Fennac-baserade batterier ger lika bra prestanda som järnbaserade litiumjonbatterier. Alla råvaror går dessutom att framställa inom Europa. Skillnaden i utsläpp motsvarar cirka en tredjedel av den konventionella batteriproduktionen.

Projektet är ett viktigt steg på vägen mot storskalig kommersialisering av natriumjonbatterier. Målsättningen är att projektet ska mynna ut i prototyper från en konkurrenskraftigt uppskalningsbar tillverkningsprocess.

Källa: Altris/Energimynidgheten

Publicerad 12 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.