Vattenkraft | 15 maj

Smart turbin ger mer energi

Seapattern AB har utvecklat och installerat en vattenturbin som hjälp av AI och simuleringsbaserad teknologi kan öka mängden el som kan genereras i en redan installerad vattenkraftsanläggning upp till 10 procent. Turbinen har nu installerats hos Tekniska verken.

Smart turbin ger mer energi
En vattenkraftsturbin för testning vid Svartåfors vattenkraftstation har installerats i samarbete med Tekniska verken. Foto: SeaPattern

SeaPattern Sweden AB och Tekniska verken i Linköping AB har ett formaliserat samarbete avseende att testa och verifiera SeaPatterns patentsökta teknologi i Tekniska verkens vattendrag.

Tekniken går ut på att installera en eller flera egenutvecklade hydrokinetiska turbiner direkt efter en existerande vattenkraftsanläggning, för att nyttja den energi som finns från det rörliga vattnet som redan har passerat de traditionella turbinerna.

– Vi är såklart mycket nöjda med arbetet kring och resultatet av installationen, både logistiken med transport och installation av turbin, men framför allt att turbinen initialt presterar som den skall, säger Niklas Boman, vd, SeaPattern.

Under kommande månader kommer flera tester att göras för att verifiera mjukvara och turbinens effekt.

– Samverkan med Tekniska verken har varit mycket viktigt för denna framgång och vi ser fram emot att fördjupa samarbetet framöver, fortsätter Niklas Boman.

– Dialogen med SeaPattern har intensifierats det senaste halvåret, och vi är mycket positiva till dessa tester och vårt samarbete. Det är en intressant produkt som potentiellt kan ge oss ytterligare kapacitet i vattenkraftsstationen och vi ser fram emot resultaten från testerna, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef vattenkraft, Tekniska verken.

Källa: Tekniska verken

Publicerad 15 maj 2023

På nytt jobb

André Andersson har anställts som serviceingenjör på Lindinvent AB, Lund. Han kommer från NCC Sverige.
Håkan Askemar har anställts som säljande regionsutvecklare hos Bevent Rasch AB med placering i Stockholm. Han kommer från Ekovent.
Christian Persson har anställts som servicetekniker på Samsung AirCon i Stockholm.
André Stridh har utnämnts till vd för Umia i Ystad.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.