Strejkvarsel. | 12 maj

Stort strejkhot i installatörsbranschen

Byggnads har varslat om strejk på kollektivavtalet Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl. Varslet omfattar runt 1 500 yrkesarbetare och strejken bryter ut 24 maj om inte fack och arbetsgivare kommit överens om ett nytt avtal innan dess.

Stort strejkhot i installatörsbranschen
Johan Lindholm, ordförande Byggnads. Foto: Byggnads

Byggnads uppger att orsaken till varslet är Installatörsföretagens ovilja att täppa till de kryphål som finns i avtalet gällande anlitande av underentreprenörer.

– Kollektivavtalet måste förändras för att kunna möta de utmaningar som finns i branschen och mota de oseriösa aktörer som vinner allt större marknadsandelar. Den osunda konkurrensen drabbar både oss som jobbar i branschen och seriösa bolag som vill göra rätt. Detta blir extra viktigt i en lågkonjunktur då risken att beställare bara tittar på lägsta pris ökar, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Precis som resten av byggbranschen har installations- och VVS-branschen stora problem med oseriösa underentreprenörer. Fuskande företag som dumpar löner och konkurrerar med lägsta pris, på bekostnad av dålig arbetsmiljö och sämre villkor.

I kollektivavtalet finns en text som ersätter Medbestämmandelagen (MBL) rörande anlitande av underentreprenörer. Skrivelsen har varit densamma i 28 år och är betydligt mer tillåtande än lagtexten. Mycket har hänt i branschen sedan dess och kryphålen som finns har gjort att många företag satt i system att bryta mot avtalet.

– Detta har inte varit en förhandling, utan ultimatum utställda av Byggnads. Det är oansvarigt och spär på den ekonomiska osäkerhet som redan finns. Bostadsbyggande och underhåll faller kraftigt i år och installationsvolymerna minskar som en följd av det, säger Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen.

Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl påverkar cirka 30 000 yrkesarbetare.

Källa: Byggnads

Publicerad 12 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.