Civilplikt | 26 mar

1 000 civilpliktiga kan krävas till Sveriges elförsörjning

Inom fyra år kan Sverige ha 1 000 civilpliktiga inom elförsörjningsområdet. Det handlar främst om personer som ska reparera skadade elledningar och stationer men också tekniker för att kunna bemanna viktiga vattenkraftsanläggningar.

1 000 civilpliktiga kan krävas till Sveriges elförsörjning
Vid utgången av 2028 kan Sverige ha cirka 1 000 inskrivna civilpliktiga inom elförsörjningen enligt Svenska kraftnät. Foto: Shutterstock

Svenska kraftnät fick i oktober 2023 i uppdrag att analysera behovet av civilplikt inom elförsörjningen. I uppdraget har ingått att lämna förslag på åtgärder som behövs för att individer som redan har relevant kompetens ska kunna skrivas in för civilplikt inom elförsörjningen.

− Aktiveringen av civilplikten inom elförsörjningen innebär en viktig första förstärkning av den personella förmågan till elförsörjningen under höjd beredskap, säger Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef elberedskap inom Svenska kraftnät.

Svenska kraftnät hade ett liknande ansvar fram till 2008.

Inom den nu aktiverade civilplikten är det två områden som bedömts som lämpliga: personer som ska reparera skadade elledningar och stationer samt tekniker för att kunna bemanna viktiga vattenkraftsanläggningar.

− Det här bidrar till att återställa elsystemets funktion efter ett angrepp samt upprätthålla elsystemets funktionalitet och den planerbara energiproduktionen vid höjd beredskap och ytterst krig, säger Ann-Sofie Fahlgren.

Under 2025 beräknas de första utbildningarna av civilpliktiga kunna genomföras.

Källa: Svenska kraftnät

Publicerad 26 mars 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.