Moderinsering | 31 maj 2023

Zornmuseet byter ut över 80 år gamla pumpar

Under maj uppgraderar Zornmuseet i Mora sitt värme­system. Fram till dess har två cirkulationspumpar varit i kontinuerlig drift sedan 1939.

Zornmuseet byter ut över 80 år gamla pumpar
–Flygtpumparna från 1939 har varit i drift kontinuerligt sedan installationen. Nu byts de ut, säger Zornmuseets tekniker Daryl Van Essen. Foto: Zornmuseet

Zornmuseet i Mora är ett av Sveriges mest omtyckta konstmuseer och har världens största samling av konstnären Anders Zorns verk. Under våren har museet bestämt sig för att modernisera sitt värmesystem och pensionera de gamla cirkulationspumparna från 1939.

– I museet finns tre Flygtpumpar, alla från 1939. Två av dessa har varit i drift dygnet runt under alla år, säger musei­tekniker Daryl Van Essen.

Pumparna har varit kopplade till en takvärmeanläggning, där ledningarna ligger ingjutna i betongtaket.

– Värmeväxlare och styrsystem har bytts ut under 1970-talet. Det har konstigt nog inte varit några bekymmer med det trots pumparnas ålder. Vi har tryckt in fett ett par gånger om året, annars har de varit i stort sett underhållsfria, säger Daryl Van Essen.

Svårigheten skulle komma den dagen det blir fel på pumparna – det finns nämligen inte reservdelar att få tag på längre. För att slippa hamna i den situationen, samt för att energieffektivisera, byter museet nu ut hela systemet. Det blir ett Grundfossystem, anslutet till fjärrvärmenätet som skickar ut vattnet i de gamla ledningarna i taket.

– Nästa stora projekt blir att byta ledningarna. Vi har ett system som tar bort syre i vattnet så att de ska hålla så länge som möjligt.

I museet finns tre Flygtpumpar, alla från 1939. Två av dessa har varit i drift dygnet runt under alla år

Arbetet ska utföras av Mora Orsa VVS. I mitten av maj räknar Daryl Van Essen med att arbetet ska sätta igång, helst bör det vara plusgrader nattetid innan.

– Störst utmaning blir att få ut de gamla pumparna så hela som möjligt, de sitter förankrade i fundament. Pumparna ska nämligen skickas till vvs-museet i Bromma och leva vidare, säger Daryl Van Essen.

Anders Zorn (1860–1920) var inte bara en framstående konstnär, han var också en framtidsentreprenör som tog med sig saker hem från olika resor. Bland annat var han en av de första att installera centralvärme i form av vatten. Förmodligen skulle han ha gillat alla möjligheter med dagens värmesystem.

Sommarsäsongen på Zornmuseet startar 18 maj. Då öppnar också sommarutställningen ”Zorn under ytan” som riktar strålkastarljuset på det som finns under ytan i de kända verken och ger en inblick i den process som ledde fram från idé till färdig bild.

På vvs-museet är chefsintendent Rolf Levin mycket tacksam över att få ta hand om de gamla klenoderna.

– Vi får många erbjudanden om vvs-produkter men i det här fallet var det ingen tvekan att säga ja. Det är sällan vi får in något som är så här gammalt. Att de dessutom varit i drift fram tills nu är ju fantastiskt, säger Rolf Levin.

Publicerad 31 maj 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.
Niklas Andersson är ny avdelningschef service på Swerör i Göteborg. Han var tidigare projektledare där.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.