Ystadsmodellen: Energiinvesteringarna ska betala sig själv

Ystads kommuns energiprogram har rullat på bra, med lönsamma projekt som att ersätta el och olja med halmbränsle. Det har frigjort pengar till dyrare åtgärder, som solceller.

– Det har gått jättebra för Ystad kommuns energisparprojekt, meddelar kommunens fastighetschef Olof Hübner.   
Kommunen har gjort klimatfrågan till sin och genomdriver en omställning av energiförsörjningen av kommunens 200 000 kvadratmeter lokalyta, efter att ha gjort en grundlig genomgång av lokalernas energianvändning. 
Resultatet av arbetet under 2010 har sammanfattats i Ystads allra första energibokslut.  Där visas bland annat diagram med en tydligt sjunkande trend för användningen av fossila bränslen.  Här kan man också se att energianvändningen per kvadratmeter sjunker sedan några år.  Sammanlagt har kommunen sparat in 15 procent. Koldioxidutsläppen minskar förstås på köpet.

Besparingar finansierar
Tanken är att de första investeringarna i energieffektivisering ska ge besparingar. De kan senare användas för investeringar i projekt som inte ger lika stor vinst. På så sätt ska energibesparingen betala sig själv under åren. Tillsammans med en konsult har kommunen tagit fram en prioriteringslista som ska göra detta möjligt.
Först på listan kom en investering i Löderup. Alla kommunala byggnader där värms nu med fjärrvärme från en halmeldad anläggning. En av skolbyggnaderna har blivit en så kallad ”Green Building”, vilket innebär att energianvändningen ska ha minskat med 25 procent.  Det klarades av med ett vattenburet system med värmepump och energisnålare och behovsanpassad ventilation. 
Nu är man inne på nästa steg på listan, energieffektiviseringar i ytterligare två skolor i kommunen liksom installation av lågenergilampor i Konstmuseet. Ett utomhusbad ska sluta värma vatten med el och istället installera solvärme och en värmepumpanläggning. På listan över pågående projekt finns även ersättning av direktel och elpannor. Målet är att inga av kommunens byggnader ska värmas med direktverkande el framöver, förutom el till värmepumpar.
Framöver kommer kommunen även att börja installera solceller, vilket är dyrt. Men då finns det pengar i potten från de tidigare investeringarna.

Begränsade resurser
Catarina Warfvinge hos konsultbolaget Bengt Dahlgren AB var med om att ta fram modellen för Ystads energiinvesteringar, som nu kallas Ystadsmodellen. Hon förklarar att det handlar om att utnyttja begränsade resurser på bästa sätt.
-De hade omkring 40 fastigheter och måste besluta sig var de skulle få ut mest av en åtgärd. Fastighetschefen, ekonomichefen och jag samarbetade. De kan räkna kronor och jag kan räkna kilowattimmar, berättar Catarina Warfvinge.
Grunden för listan var en mycket omfattande inventering av hela fastighetsbeståndet.
– Det var svårt att göra listan, konstaterar Olof Hübner.

”Vi är jättenöjda”
Men nu har kommunen glädje av det, inte minst med tanke på de väntade prishöjningarna på el i södra Sverige.
En del av besparingen måste visserligen gå in i kommunens gemensamma kassa. 900 000 kronor kommer att försvinna från projektet varje år. Men Olof Hübner berättar att det ändå blir pengar över att reinvestera i energieffektivisering.
– Det fungerar ändå och vi är jättenöjda, berättar Olof Hübner.
Nu har även andra kommuner intresserat sig för liknande projekt.

Av Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 11/2011 sid 24

Publicerad 17 november 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.