VVC granskas i nybyggt passivhus
När det kommunala bostadsbolaget Skövdebostäder nu tar passivhusbygget Fältspaten i Skövde i drift, ingår också att mäta vvc-förlusterna. VVC-ledningen är har också extra isolering.
Fältspaten i Skövde. Foto: Skövdebostäder
Den beräknade energianvändningen i de två sammanbyggda huskropparna (med 78 lägenheter) är cirka 25 kWh/kvm, år. De är uppförda enligt passivhusstandard Feby12. Fältspaten är den hittills största bostadsfastigheten där värme- och kylförsörjning sker via ett bergvärmelager med 12 borrhål.
För att följa VVC-förlusterna har flödesmätare installerats redan i byggnadsskedet. Mätaren mäter temperaturen och flöde på tillopp- och returledning.
Enligt Tomas Haakon, chef Teknisk Service hos Skövdebostäder har extra ansträngningar lagts ner på ökad isolering av VVC-ledningen, som går från undercentralen som är placerad i änden av den ena av huskropparna.
– Vi har räknat med få graders temperaturförändring, bland annat genom att tappställen i wc, bad och kök är placerade så att rördragningen ska bli så kort som möjligt, säger Tomas Haakon.
All mätdata samlas in och redovisas månadsvis. Hur resultaten ska redovisas är dock inte klart i dagsläget. Enligt Tomas Haakon genererar mätaren sifferuppgifter som måste omvandlas till en rapport som är förståelig.
Skövdebostäder ska i februari starta ett bygge av ett ännu större lågenergihusprojekt: Aspö eko-logi. Byggnaden ska uppföras enligt Feby 12, men också bli certifierad som Miljöbyggnad och bli Svanenmärkt. Även i detta projekt ska vvc-förlusterna mätas.
Mark Kretz, Energi & Miljös nyhetsbrev nr 1-2015
FAKTA
- Atemparea: 7 093 kvm
- Byggherre: AB Skövdebostäder
- Byggentreprenör: Calles Bygg AB
- VVS-konsult: Bengt Dahlgren AB
- Värme- och sanitetsinstallatör: Widells rör och konsult AB
- Ventilationsinstallatör: Tofta Plåt & Ventilation
Vi har räknat med få graders temperaturförändring, bland annat genom att tappställen i wc, bad och kök är placerade så att rördragningen ska bli så kort som möjligt