Reportage | 10 nov 2022

Volvos världe varar…

Nu byggs ett upplevelsecentrum i Göteborg, kallat World of Volvo, med en mängd olika funktioner. För att skapa ett bra klimat i de allmänna utrymmena krävs mycket kyla och ventilation.

Volvos världe varar…
Byggnaden World of Volvo uppförs i så kallad skandinavisk design – ljust, luftigt och med flera naturliga material. Den är ritad av danska arkitektfirman Henning Larsen. Illustration: World of Volvo

Söder om Liseberg – där Saabs växellådsfabrik en gång låg – byggs nu mötesplatsen World of Volvo – en byggnad på cirka 22 000 kvadratmeter. Denna ska bland annat inhysa konferenslokaler, varav en eventhall som ska kunna inrymma 650 sittande deltagare, inspirerande utställningar, en shop samt två restauranger. Det kommer också att finnas möjlighet, för kunder vid speciella tillfällen, att hämta ut en personbil eller lastbil. Ovanpå den iögonfallande trästommen finns ett indraget plan 5 som kallas för paviljongen.

Byggnaden uppförs i så kallad skandinavisk design – ljust, luftigt och med flera naturliga material och är ritad av danska arkitektfirman Henning Larsen. World of Volvo förväntas stå färdigt i slutet av 2023 med öppning i början av 2024. Dagens Volvomuseum i Arendal kommer att bli en del av helheten i World of Volvo.

Mikael Smidje, ventilationsentreprenör hos Brion, Daniel Närlund, värme- och sanitetsentreprenör hos Brion och Rickard Lageson, vvs-konsult hos Andersson & Hultmark, inne i World of Volvo där byggnaden är en bärande konstruktion i form av limträbalkar formade som ”grenar” som breder ut sig. Foto: Julia Sjöberg

Den tydliga referensen till naturen märks i designen med en bärande konstruktion i form av limträbalkar formade som ”grenar” som breder ut sig och ”trädkronorna” som bildar taket. Limträbalkarna kommer från Österrike och så kallat korslimmat trä, CLT, i trätaket kommer från Värmland.

World of Volvo har som målsättning att certifieras med miljöcertifieringssystemet Leed Guld, samt med hälsocertifieringssystemet Well Guld.

Projektets hållbarhetsprofil innebär bland annat att klimatanpassningsåtgärder integreras i byggnaden, att den har en hög energiprestanda och en god inomhusmiljö i flera dimensioner med avseende på bland annat termisk komfort, dagsljus och ljudmiljö.

World of Volvo är också sammanbyggt med ett parkeringsgarage. Parkeringsgaraget ägs av Göteborgs stads parkering och ska rymma cirka 1 500 parkeringsplatser.

– Från början var det tänkt att vara två hus, ett parkeringshus och sedan skulle World of Volvo stå framför. Den danska arkitekten, Henning Larsen, hittade en lösning genom att integrera de två byggnaderna i varandra, så parkeringshuset numer ligger under och bakom World of Volvo.

Det konstaterar Rickard Lageson, vvs-ansvarig för World of Volvo hos vvs-konsulten Andersson & Hultmark.

Rickard Lageson, vvs-konsult hos Andersson & Hultmark. Foto: Julia Sjöberg

Parkeringsgaraget ventileras enligt kraven för korttidsparkering där brandgas- och garageventilation för parkeringsanläggningen anordnas genom att uteluft tas in via öppningar i fasadens fyra hörn i norr respektive söder samt via in- och utfartsramper. Frånluften evakueras centralt via fläktar placerade inom två fläktrum på parkeringshusets översta våningsplan.

– Luftflödet inom parkeringsanläggningen är
behovsanpassat och styrs våningsvis via kolmo­noxidgivare, säger Rickard Lageson.

Taket på 9 000 kvadratmeter kommer till största delen att täckas med sedum och avvattnas genom invändig takavvattning. Skulle dagvattensystemet av någon anledning fallera finns det fembräddsavlopp med en dimension på 250 millimeter som mynnar rätt ut genom fasaden.

– I Göteborg har vi stora problem med översvämmande källare vid stora skyfall och därför ska alla nya och ombyggda hus fördröja dagvattnet så att denna volym inte belastar ledningssystemen så hårt. Sedumtaket och landskapet på garagets tak fördröjer en del så att det inte blir för mycket vatten på en gång och resterande hanteras i fördröjningsmagasin, berättar Rickard Lageson.

För World of Volvo finns två fläktrum, ett i garaget där sex aggregat är placerade och ett fläktrum näst högst upp där det finns fem aggregat. Totalt installerat luftflöde vid maximal drift uppgår till cirka 70 000 liter per sekund och huset har en installerad kyleffekt på 1,5 MW. SFP-värdet ska understiga 2 kW/m3/s vid maxflöde.

Samtliga aggregat förses med roterande värmeväxlare med spjäll, filter, inspektionsdelar, värme-, kylbatteri samt tryckstyrda fläktar förutom aggregat som betjänar köks- och restaurangytor där batterivärmeväxlare installeras.

Under taket finns ett installationsutrymme för de övre våningarna. Foto: Julia Sjöberg

– SFP-värdet kanske inte känns så märkvärdigt, men å andra sidan är det vid maxflöde, och när inträffar det? Jo, när byggnaden är full med folk, men det är ju inte många timmar per år det sker. Skulle vi dimensionera för maxflöde med exempelvis SFP 1,5 skulle vi ha alldeles för stora ventilationsaggregat.

Väldigt stor del har lagts på estetik. Tilluft tillförs utställningsytor och andra offentliga utrymmen i huvudsak via konspridare placerade i ett mönster mellan limträstommens ”grenar”. I utrymmen med nedpendlade täta undertak installeras spridare för infällt montage. Tilluft till entréhall och andra öppna ytor långt ned i huset tillförs via lågimpulsdon integrerade i väggar/trappor där kanaldragning sker underifrån.

Luftflödet inom parkeringsanläggningen är behovsanpassat och styrs våningsvis via kolmo­noxid­givare.

Byggnaden är ventilationstekniskt uppdelad i ett antal zoner (i vissa fall rum) där det kommer att finnas temperatur-, närvaro- och koldioxidgivare. Om någon av parametrarna stiger kommer det att tillföras mer luft till zonen. Exempelvis är utställningsytorna uppdelade i ett antal zoner där maximal luftmängd för båda zonerna uppgår till tolv kubikmeter i sekunden. I en annan yta som kräver mycket luft på grund av dess flexibla användning är maximal luftmängd åtta kubikmeter i sekunden. I stort sett är all ventilation inom fastigheten behovs­anpassad.

Det totala luftflödet vid maximal drift ska bli 95 000 liter per sekund. Foto: Julia Sjöberg

Andersson & Hultmark har varit med från början av projektet, redan innan man visste formen på huset.

– De ville ha med oss tidigt, redan 2019, sedan tog det lång tid innan tankarna satte sig och vi kunde göra en systemhandling med teknik och utrymmen, säger Rickard Lageson.

På systemhandlingen upphandlade World of Volvo en totalentreprenör, Bra bygg, som i sin tur upphandlade underentreprenörer. Brion handlades upp för att installera både ventilations- och röranläggningarna och de gav Andersson & Hultmark fortsatt förtroende för detaljprojekteringen och montageritningar.

Den operativa temperaturen i de offentliga utrymmena är sommartid maximalt 25 grader, vid 27 graders temperatur utomhus. Skulle utomhustemperaturen öka tillåts inomhustemperaturen stiga med 0,5 grader för varje grad som utomhustemperaturen överskrids. För att minska kylbehov i rum med solinstrålning förses fönster mot öster, söder och väster med solskyddsglas. I plan 5 installeras även invändig solavskärmning på delar av fasaden. Vintertid gäller vid dimensionerande utetemperatur på -16 grader maximalt 24 grader och minimalt 21 grader.

Mikael Smidje, Daniel Närlund och Rickard Lageson på väg till ett av ventilationsutrymmena. Foto: Julia Sjöberg

Värme och kyla kommer via fjärrvärme- och fjärrkylaleverans från Göteborg energi till en gemensam undercentral.

Exempelvis försörjer köldbärarsystemet i huvudsak luftbehandlingsaggregaten då de flesta utrymmen kommer att kylas med luft. För utrymmen med hög värmeavgivning såsom delar av utställningsytor, kontrollrum, telerum och datarum och liknande installeras fläktluftkylare. I de delar som är försedda med golvvärme kommer även detta system kunna utnyttjas för golvkyla. Överföring av energi görs via värmeväxlare mellan golvvärmesystemet och köldbärarsystemet.

I huvudsak kommer byggnadens ”öppna ytor” med glasfasad ner till golv såsom entréhall, restaurangytor samt utställningsytor att värmas via vattenburen golvvärme. På det övre planet installeras infällda konvektorer i golv framför glasfasad. För övriga ytor med värmebehov installeras radiatorer.

Fakta

World of Volvo

  • Beställare: World of Volvo
  • Byggentreprenör: Bra bygg
  • Arkitekt: Henning Larsen Architects
  •  VVS-konsult: Andersson & Hultmark
  • VS-entreprenör: Brion
  • Ventilationsentreprenör: Brion
  • Styrentreprenör: Oaks AB
Publicerad 10 november 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.