Klimatsmart | 23 maj 2022

VillaZero har fått sin NollCO2-certifiering

VillaZero, som Energi & Miljö tidigare skrivit om, har fått sin certifiering och är nu på riktigt Sveriges första NollCO2-certifierade småhus.– Vi var absolut inte säkra på att vi skulle klara det, säger Helena Tallberg, projektledare på Fiskarhedenvillan.

VillaZero har fått sin NollCO2-certifiering
Lärprojektet Villazero är ett samarbete mellan Mondo arkitekter Dalarna, Fiskarhedenvillan och Structor byggteknik Dalarna.

Villa­zero är ett samarbete mellan Mondo arkitekter Dalarna, Fiskarhedenvillan och Structor byggteknik Dalarna. Med projektet vill de visa vägen till en jämställd byggbransch och ett mer hållbart byggande.

Huset byggdes av ByggPartner av ett bygglag med enbart kvinnor. Projektet är Sweden Green Building Councils (SGBC) första pilotprojekt i den nya satsningen att certifiera småhus inom NollCO2. Villazero har också certifierats enligt Svanen. För att klara de tuffa kraven i certifieringen måste byggnadens livscykels klimatpåverkan redovisas och balanseras med klimatåtgärder till nettonoll klimatpåverkan. I beräkningarna och praktiken behöver Villazero uppnå 30 procent mindre CO2-utsläpp än ett vanligt hus och huset ska betala tillbaka sin klimatskuld på 50 år.

– Vi var absolut inte säkra på att vi skulle klara det. Vi gick in med inställningen att hur det än går så blir det ett nyttigt läroprojekt. Att vi nu har klarat en av de tuffaste miljöcertifieringarna som finns känns fantastiskt, säger Helena Tallberg, projektledare på Fiskarhedenvillan.

Syftet med Villazero har varit att få fram framtidens klimatsmartaste byggtekniker och byggmaterial. I en traditionell villa är det grundkonstruktionen som står för 20–25 procent av total miljöpåverkan. Betongen är den största miljöboven. I Villazero valde man en innovativ lösning för detta genom att bygga huset på en platta av trä stället för en betongplatta.

– Det här projektet har inneburit en unik möjlighet för alla inblandade att lära sig mer om hur man ska bygga för att sänka koldioxidavtrycket, men den stora vinsten för miljön gör vi när vi kan skala upp allt. Som gammal orienterare skulle jag kunna göra liknelsen att vi ritade kartan medan vi sprang. Men nu är jobbet gjort och det är dags att börja fundera på hur vi tar det vidare, fortsätter Helena Tallberg.

Publicerad 23 maj 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.